Vad är valets viktigaste fråga?

Denna fråga kommer att ställas i rikets olika medier, folk kommer att få rösta och en lista kan sedan presenteras. Frågan är förstås mångtydig i sin betydelse. Få tolkar nog det som en uppmuntran att välja ut några frågeställningar i stil med: Hur ska antalet specialister inom geriatrik öka?, utan vad som åsyftas är vilket politiskt område som betyder mest, t. ex sjukvård, skola, miljö. Det är i alla fall sådana områden som presenteras när man får välja mellan olika alternativ. En annan mångtydighet rör själva frågans natur. Är det en förutsägelse man efterfrågar eller är det vad man själv tycker är viktigast?

Ytterligare problem får vi om vi tittar på komplexiteten i bedömningen av viktighet. Förutsatt då att vi inte ser det som en förutsägelse och får facit genom olika ordkombinationers frekvens i media. Vilka möjligheter finns det när det gäller människors bedömning av viktighet? Några exempel:

TID: Är viktigast just nu eller bedöms bli viktigt under påföljande mandatperiod

AKTUALITET: Bedöms av yttre orsakar bli viktigt i framtiden.

BLOCK/PARTIDIFFERENS: Bedöms som viktig eftersom utgången av valet avgör utvecklingen

SIMPLICITET: bedöms som enkel att genomföra

SYMBOLIK: bedöms som viktig eftersom den tjänar som markör för förändring

NIVÅ: Bedöms som viktigast i relation till vilket val det rör sig om, kommun, landsting och riksdag. (förvånade få gör nog den kopplingen)

Det finns naturligtvis många fler faktorer. Faktorer kombineras av den individ som svarar på frågan och ut kommer ett mer eller mindre godtyckligt svar.

Frågan måste ju också ställas om svaret på vad som är den viktigaste valfrågan är det som sedan avgör hur man röstar. Sannolikt inte, men kanske är det vad som avgör en förändring i opinion och då i första hand förändringar inom blocken. Majoriteten röstar förstås på det som de röstade på vid förra valet, i varje fall på samma block. Valets viktigaste frågor är alltid de ideologiska.

Trots det ovan sagda ska jag ge en liten lista på vad jag ser som de viktigaste frågorna på nationell nivå under nästa mandatperiod och som tjänar till grund för att välja miljöpartiet.

1. Hur stoppar vi Sveriges oljeberoende?

2. Hur kan vi få till stånd ett ekologiskt jordbruk, så att maten vi äter blir näringsrikare och Österjön inte dör?

3. Hur kan den psykiska ohälsa i samhället minska?

4. Hur kan männsikors engagemang i och inflytande över politiken öka

5. Hur kan vi så snabbt som möjligt avveckla kärnkraften.

Ett sista problem(som jag tar upp) med denna typ av listor är att det är ohyggligt svårt att välja nivå och att hålla alla punkterna på samma nivå. Detta även om man inte är filosofiskt kinkig. Jag har gjort ett försök, även om jag reserverar mig en smula för rangordningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s