Artiklar från buren: om galenskap och psykisk ohälsa

Jag har i tidigare inlägg sagt att:

– att överkonsumtionen kanske inte beror på att man åtrår materiella saker så het, utan tvärtom därför att man inte gör det tillräckligt het. Vet man precis vad man vill ha vet man ju också vad man inte vill ha!

– att vi borde hitta distraktioner. Avbrott i flödet av intryck som får oss att stanna upp, lyssna och reflektera.

– att veropen över materialism kan vara ett verop över en förlorad närvaro i distraktionernas tidevarv.

Att vi således behöver mer av Passion, tid och engagemang. Det verkar som att det sista är en följd av de två första. Om vi saknar inlevelseförmåga och lever stressade liv i en inrutad tillvaro blir naturligt nog svårt att fokusera och leva i nuet. Ett känt uttryck säger att vi borde vara som vattnet i en källa som ständigt svämmar över och inte som vattnet i ett kärl som för alltid binds av sina väggar.

Eftersom vi alla är unika individer med ett eget individuellt uttryck (böjelser) betraktas de få som ändå tillåter sig att svämma över som lite smått galna. Samtidigt blir kraven på de som är vatten i kärl allt mer obarmhärtiga. Du ska uppföra dig, kunna släppa loss, vara trevlig, kunna säga ifrån, vara vacker, men inte fåfäng, ha toppbetyg, men inte vara plugghäst, hinna med , slappna av, vara trendig, göra karriär, spendera tid med familjen….

Det vi kallar psykisk ohälsa är i många fall en följd av för lite galenskap och en allt för stor dos av anpassning. De mildaste fallen kommer inte ens i närheten av någon medicinsk behandling. Människor med en känsla av att det här (som kallas livet) blev väl inte riktigt som man hade tänkt sig, eller som stävjar det värsta med en rejäl fredagsfylla, eller som ber om syndernas förlåtelse i mässan, eller som utvecklar cynism, bitterhet eller förakt. En del av dessa kommer till insikt och skaffar nytt jobb, skiljer sig , säljer huset och gör en jordenruntresa eller börja med någon hobby de alltid drömt om.

För de mer känsliga kan det leda till fobisk rädsla, allvarliga depressioner, destruktivt beteende mot sig själv och mot andra. När normerna är så många och så fasta och alla tycks anpassa sig så väl kryper rädslan fram eller meningslösheten tornar upp sig eller så bryter man mot alla normer som bara går.

Lite mer galenskap skulle göra den här världen gott. Att skapa förutsättningar för detta måste vara en av politikens mest angelägna uppgifter. Nu är väl de maktmedel politiken har i detta sammanhang i och för sig ganska begränsade. Fast vänta lite, inte saknar väl politiker inlevelseförmåga, kreativitet och fantasi??

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s