Vackla inte Jonas Morian!

Den eminente skribenten Jonas Morian som tidigare förespråkat ett tydligare röd-grönt samarbete antyder idag på sin blogg att nackdelarna med koalitionstanken kanske är större än fördelarna.

Några av tankarna som förs fram är följande:

Mitten väljare tenderar, på grund av aversion gentemot mp och V att rösta borgligt då S alltför intimt kopplas till dessa partier.

Ännu en politisk koalition leder i praktiken till tvåpartisystem.

Sverige har präglats av en politisk kompromisskultur som givit en regeringspolitik vars värdering haft ett stort väljarstöd.

Om vill vara lite elak kan man ju säga att det senare i praktiken lett till att Sverige varit en enpartistat. Lite mer sansat kan man säga att en regeringsbildning som skett utifrån att parerar väljarsympatier lett till ideologisk utarmning och en slags överideologi som verkat begränsande på partiernas åsiktsregister.

Visst finns det en risk att tydliga koalitioner polariserar politiken och därför gynnar polerna S och M. Denna utveckling är dock redan ett faktum. Väjare uppfattar att det finns två tydliga block och de två stora partierna äter väljare på de små partiernas bekostnad. Ett fördjupat samarbete med mp och V handlar därför om att också åskådliggöra detta parlamentariskt för att det överhuvudtaget ska bli något samarbete.

Risken att tappa mitten väljare tror jag är betydligt överdriven. Denna grupp är i alla händelser inte större än det segment som alltid röstar till vänster om S plus den allt större gröna rörelsen. Det förhåller sig ju dessutom omvänt så att mp tappar väljare på grund av S.

Den största fördelen med ett fördjupat samarbete med S, som jag ser det, handlar dock om att återskapa en solidaritetsrörelse i modern tappning och som kan vara en motkraft till den plånboksinriktade politiken. Det handlar om att kavla upp armarna i kamp för ett bättre samhälle och handen på hjärtat Jonas, med vilka tror du att detta lättast låter sig göras?

Andra bloggar om: Jonas Morian, politik, valet 2010, miljöpartiet

Pingat på intressant.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s