Häpnadsväckande politisk oskicklighet

Vid dagens kommunfullmäktigesammanträde i Linköping ägde något tämligen märkligt och oförutsätt rum. KF stod i begrepp att fatta beslut om Eget val inom hemtjänsten. En fråga som för den borgerliga majoriteten står högst på agendan av större förändringar. En ”historisk dag”, konstaterade Paul Lindvall i sitt inledningsanförande. Idag skulle en genomgripande och betydelsefull kvalitetsreform sjösättas. Han kunde också förnöjt fastslå att de enda motståndarna var två småpartier miljöpartiet och vänstern.

Och så var det, Socialdemokraterna hade öppnat stora famnen, och ställde blott några harmlösa krav på utvärdering innan man tog ytterligare steg för att införa egetval på bred front inom omsorgssektorn. Man befinner sig alltså i ett lägga där man med stor majoritet kan genomdriva sin stora hjärtefråga och i och med det säkra förändringen vid eventuellt maktskifte. En dröm för en majoritet naturligtvis.

Men icke sa nicke, Paul Lindvall den stora härföraren stegar upp i talarstolen och istället för att ta emot den stora omfamningen resolut boxar till i solar plexus. Den utstakade vägen ska inte rubbas en millimeter.

Resultat: minoriteten uttnyttja möjligheten till återremiss och öppnar upp för en betydande risk för att S i nästa läge helt enkelt yrkar på avslag. I det läget har man förvandlat ett konstruktivt S till ett S som plötsligt tvingas bygga en polemik kring frågan.

Ur min synvinkel kunde det hela naturligtvis inte utvecklats på ett bättre sätt. Jag tror det är bra för demokratin om det finns några detekterbara skillnader mellan S och den borgerliga Alliansen och det öppnar på ett helt annan sätt upp för ett möjligt samarbete och en annan vision.

Jag återkommer imorgon med mina egna synpunkter angående eget val och andra kundvalssystem.

Vad som är beklagligt är att vi i Linköping har en majorítet som fullständigt förlorat verklighetsanknytning. Alliansen ser det som viktigare att kunna genomdriva sina idéer än att förvissa sig om att deras idéer får en varaktighet. Antingen är det så att det politiska maktspelet så uppenbart går före långsiktiga lösningar, eller så är man helt enkelt mycket oskickliga politiker.

Corren rapporterar här

Andra bloggar om Linköping, Eget val, kundval, alliansen, politik, hemtjänst

Pingat på intressant.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s