Hur sjukt är det att inte satsa på järnväg

Idag lämnade Banverket sin reviderade Framtidsplan för kommande Järnvägsinvesteringar. Miljöpartiet är inte nöjda utan lägger fram en egen plan med mottot att fördubbla järnvägstrafiken och halvera koldioxid utsläppen från vägtrafiken till 2020. I grunden är detta en självklarhet och neddragningarna som regeringen aviserade i höstas ett svek mot en seriös klimatpolitik.

 

Nu får vi se resultatet av Alliansens förda politik i form att uppskjutna och inställda järnvägsinvesteringar. I miljöpartiets skuggplan ser vi hur det kunde ha sett ut med ett grönt parti i regeringsställning. Med all önskvärd tydlighet ser vi också hur den fina retoriken smulas sönder när kontakt uppstår med verkligheten.

 

Vi befinner os i det absurda läget att vägtrafiken, i synnerhet godstransporterna, ökar, samtidigt som klimathot och växthuseffekt är en diskussion på allas läppar, från koldioxidbantare på TV till G8:s ledare. Alla inser vikten av att göra något. Ändå händer inget. Ändå väljer vi medvetet att inte satsa på järnväg! Hur sjukt är inte detta?

Uppdatering: Apropå min konversation nedan med Bygg ostlänken nu, finner jag i dagens nätupplaga av Corren följande satsning.

Med stridsflygplan eller liknande är det tydligen aldrig tal om att ifrågasätta huruvida de är samhällsekonomiskt lönande?

Andra bloggar intressant om: alliansen, klimatet, politik, järnväg, Banverket, miljöpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s