Sunt med höga matpriser

DN ekonomi låter meddela att vi har stigande matpriser att vänta i höst. De främsta faktorerna är högre priser på spannmål och råmjölk. Så vitt jag förstått är höjning på spannmål en internationell företeelse, medan priset på råmjölk handlar om höjda ersättningar till våra svenska bönder.

I ett avseende är det bra med höjda matpriser.matbutik

På sin mest generella nivå är kraftiga ökningar av priser inget som jag tycker är eftersträvansvärt. Hög inflation leder till osäkerhet och otrygghet både för företag och privatpersoner.

Inte heller kan man säga att en viss höjning, som denna, av matpriserna skulle vara något bra i sig.

MEN.

Ur ekologisk synvinkel vore det mycket bra om produktionen av livsmedel i så stor utsträckning som möjligt vore inte bara inhemsk utan ocså lokalt producerad. En ”ineffektivare” småskalig produktion kostar naturligtvis mer och därmed kommer vi vara tvungna att betala mer för våra livsmedel. Det är bra i sig men minskar också köputrymmet för miljövidriga varor.

På det hela taget kan det alltså vara sunt med höga matpriser!

Andra bloggar intressant om: matpriser, inflation, ekonomi, jordbruk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s