Ideologiskt driven Panik i Alliansens Politik Överallt

Jag har tidigare skrivit om Alliansen panikartade ideologiska framfart i Linköping och Östergötland vad gäller vård och omsorg. Allom känt är ju regeringens illa genomtänkta förändringar av A-kassa, fastighetsskatt m.m. I Stockholms läns landsting är läget detsamma fast värre. Sjölander beskriver hur man inför kundval samtidigt som man förändrar ersättningssystemen så att socioekonomiskt svaga länsdelar drabbas. Risken för läkarflykt från förorter som Tensta är naturligtvis stor liksom en överetablering på Östermalm och liknande ställen.

Inte nog med det. I vissa fall ”luras” personalen att överta, ”avknoppa”, en verksamhet för att sedan upptäcka att förutsättningarna förändrats. Den trygga anställningen inom landstinget är då förstås ett minne blott. Allt i Alliansens politik är naturligvis inte ren skär ondska. Istället handlar det om panikreaktioner. Nu ska det ske. Allt ska träda i kraft vid årskiftet, vare sig vi har en klar bild över läget eller inte. Förändringarna är så viktiga att man inte bryr sig om att söka blocköverskridande lösningar som ju skulle innebära att de åstadkommit något av permanent karaktär.

Några S-landstingsråd skriver om några rimliga krav man har för att hitta en långsiktig kundvalslösning i Dagens Medicin tillsammans med Alliansen, förutsatt att man tar sig lite tid. Kraven handlar bland annat om att säkra upp tillgängligheten i förorterna, att man behåller ett socioekonomiskt index, att man försäkrar sig om en rimlig kostnadskontroll etc.

Samtidigt som man inte ska tro att Alliansen är ”ondskan på jorden”, måste man nog inse att kundval ingår i ett ideologiskt system som inte riktigt är kompatibelt med Socialdemokrati.  Således tycker jag nog det är en smula naivt att resonera helt och fullt som S-landstingsråden när de skriver:

”Socialdemokrater bör akta sig för att konstruera något slags ideologiskt motstånd till kundval inom vård och omsorg. Det man i så fall angriper är bara ett verktyg som kan användas i helt olika syften beroende på politiska ambitioner. ”

Det är korrekt så till vida att man skulle kunna se det på detta sätt, d.v.s blott som ett sätt att öka valfriheten för patienten. Visserligen så motiverar Alliansen det på likande sätt i retoriken, men man behöver inte lyssna länge för än man inser att det är andra saker som är viktigare, nämligen att skapa en ny marknad för företag att fritt etablera sig på. Det man i grunden vill avskaffa är den politiskt styrda vården och omsorgen ochd detta kan aldrig vara en socialdemokratisk linje.

Slutsatsen är att det är panik i Alliansens ambition att genomföra ett ideologiskt skifte och att detta gör dem blinda för strategiska övervägande som sträcker sig längre än en mandatperiod. De går miste om möjliga koalitioner och de gör en rad rent operationella misstag i sin styrning eller snarare sin avsaknad av styrning av hälso- och sjukvården.

Andra bloggar intressant om: vård,  Stockholms läns landsting, Alliansen, Socialdemokraterna, hälso- och sjukvård, kundval, politik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s