Nu är det bara kvar att avskaffa själva det militära försvaret

Enligt uppgift så är nu regeringen på väg att se över möjligheten att avskaffa den militära värnplikten¨. Det är bra så länge den politiska linjen är att succesivt minska försvars anslagen och ersätta militär makt med civil försvar och fredsförebyggande insatser. I ett läge där vi behåller och utveckla ett invasioneförsvar, vilket ju ingen just nu ser framför sig, finns det naturligtvis en rad frågetecken kring det goda i att sätta upp en yrkesarmé.soldater

 Exakt hur  rekryteringen ska se ut beror förstås på vilka uppgifter man lägger på försvarsmakten. Om uppgifterna ser ut ungefär som idag tror jag den bästa lösningen är frivillig militärtjänstgöring men där alla mönstrar och tvingas aktivt överväga sitt ställningstagande. Men att det som idag är fallet att individer sitter i fängelse för att de vägrar samtidigt som andra nekas har ingen rim och reson.

I ett än mer bantat försvar kan jag dock tänka mig en yrkesarmé med det uttalade syftet att medverka i internationella FN- operationer. En frivillig tjänstgöring inom ett civilförsvar med en rad olika uppgifter, såsom insatser vid katastrofer, kan naturligtvis kvarstå.

Andra bloggar intressant om: försvar, värnplikt, hotbilder

Relevant grön länk: Falköpingsskvaller

Annonser

En kommentar

 1. Linda · oktober 20, 2008

  Hej Joakim! kanske vill du komma på det här:

  Försvaret och Freden
  seminarium 21/10

  Mycket har hänt i den svenska försvars- och säkerhetspoltiken under de senaste tio åren. Förut var målet att maximera antalet soldater att mobilisera för att försvara en svensk neutralitetsprincip och svenska gränser. Idag är Försvarsmaktens främsta mål deltagande i internationella insatser för att hejda väpnade konflikter långt ifrån Sveriges gränser. Vad har hänt med det svenska försvaret? Vad är bra och dåligt med denna utveckling? I mars 2009 lägger regeringen sin proposition inför ett nytt försvarsbeslut inför de kommande tre åren. Kom och diskutera hur det bör se ut!

  21/10, 18.30
  ABF, Snickargatan 20 (hörnet snickaregatan/storgatan) 3 tr. Linköping

  Medverkar gör:
  Gunilla Wahlén, ledamot försvarsberedningen (v)
  Gunnar Gustavsson (mp)
  Leif Thyrén, generalsekreterare Försvarsutbildarna
  Linda Åkerström, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

  Information:
  linda.akerstrom@svenskafreds.se
  tel: 08-55 80 31 85/ 070-893 15 14
  Det här seminariet är en del av en seminarieturné som pågår under okt-dec 2008. Turnén är ett samarbete mellan Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Värnpliktsrådet, Försvarsutbildarna, Svenska Lottakåren och Svenska FN-förbundet. I Linköping görs seminariet också i samarbete med ABF Östergötland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s