Björklunds njugga inställning till jämställdheten

Ett parti som ska föreställa socialliberalt har fått en partiledare som är ointresserad av jämställdhet. Det hade vi väl annat lite till kvinns, men nu kommer det från folkpartiets egen ledning i form av riksdagsledamoten Karin Pilsäter. Lite mindre oväntat blir det förstås när man inser att Folkpartiet har landsmöte om mindre än en vecka.pilsäter

Pilsäter pekar på att Björklund var emot pappamånader och fortfarande motsätter sig ökad kvotering i föräldraförsäkringen. Jag har sagt det förut men säger det igen: kvotering av föräldraledigheten är den viktigaste nyckeln till ökad jämställdhet mellan könen.  Den är förövrigt nyckeln till mycket annat också…. ja jag tror att jag lämnar det lite kryptiskt så!

Vad tror ni är nyckeln till ökad jämställdhet? Är det ens ett problem?

I ett annat inlägg som handlade om varför vården inte var jämställd tog jag upp Traditionen, Fördomarna och Självbilder som orsakförklaring. Traditionen handlar om att vi måste se de strukturer i samhället som verkar ojämställt, fördomar och självbild handlar om de roller vi fostras in i; de könsidentiteter vi bygger upp.

Ofta sägs att vi måste börja från början, redan på dagis för få en förändring till stånd. Jag säger att visst, det är viktigt, men så länge inte det släkte som är förbilder för det uppväxande ändra sig kommer inte mycket att ske. Därför blir sådant som en delad föräldraledighet av yttersta vikt, liksom kvoteringar i till exempel bolagsstyrelse och vid universitet. Det möjliga måste åskådliggöras för att bli verklighet!

(Uppdatering: inte bara folkpartiet nedprioriterar jämställdhetsarbete, så även arbetsgivarna låter Svd meddela)

Andra bloggar intressant om: folkpartiet, jämställdhet, kvotering, föräldraförsäkring, pappamånader

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s