Är det statens uppgift att locka till tv-tittande?

Läser i Svenska Dagbladet att SVT laddar upp med humor för att locka svenska folket att bänka sig framför tv-apparaterna i höst.

”- Vi hoppas att barnfamiljerna laddar upp med den stora popcornskålen, om man säger så, berättar Peter Nyrén, programchef för SVT:s underhållning.”, skriver Svd.

Naturligtvis ska man inte moraliserar över människors tv-tittande. MEN.

Min erfarenhet är att människor ofta känner sig lurade till tv-soffan. Att de flesta inte vill se tillbaka på sitt liv och säga, tja och så tittade jag på tv…

Det är förstås en uråldrig debatt, denna om vad som ska ingå i public service utbud. En sak tycker jag dock med bestämdhet och det är att om SVT ska göra ”storsatsningar”, så inte är det på en humorspäckad höst för att locka barnfamiljer med stora chipspåsar. Snarare på program som kräver ett aktivt tittande i form av t. ex dokumentärer.

Svaret är förstås att gör vi inte detta så tittar man bara på någon annan kanal. Om man då responderar ja men låt dom göra det, så blir repliken att då urholkas legitimiteten i att överhuvudtaget ha public service och att ta ut tv-licensavgift.

Tja, och då står vi inför ett ganska digert problem. Medges. Frågan blir då hur man kan få ner kostnaderna för public service. Jag har naturligtvis inga bra svar på det. En möjlighet är kanske att i de kommande storregionerna ta över en del av den regionala bevakningen. En del typer av program, amerikanska serier, kanske man helt enkelt kan fimpa. Kanske det räcker med en statligt finansierad kanal?

Vad tycker eller tror ni?

Även om jag som sagt vill undvika att moralisera tycker jag ändå att det är en smula stötande att aktivt locka barnfamiljet till ökat tv-tittande.

Andra bloggar intressant om: public service, svt, tv-tittande, tv, humorprogram

Annonser

En kommentar

  1. Joakim · september 4, 2007

    Varför skulle humor vara dåligt eller mindre ”fint”? Har du inte hört uttrycket ”ett gott skratt förlänger livet”. Tror säkert att det är så att humor och underhållning kan få många människor att må lite bättre. Är det då inte en lämplig uppgift för staten att bidra lite med det? Fast när man läser bloggar av politiskt aktiva (oavsett partifärg) verkar ni mer än lovligt humorbefriade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s