Utöka och kvotera föräldraförsäkringen istället!

Kd är på väg att driva igenom sin länge drömda dröm om vårdnadsbidrag. Förslaget är att man ska kunna vara hemma med sitt barn i maximalt 2 år, då barnet är mellan 1-3 år, och få en ersättning på cirka 3000 kronor. Den nya lagen ska börja gälla den 1 juli 2008.

Det finns ett grönt sympatiskt drag i detta med vårdnadsbidrag, nämligen att det uppmuntrar föräldrar att prioritera sina barn framför karriär och köpkraft. Detta kan dock åstadkommas på ett enklare och mer jämställt vis genom att man justerar i den befintliga föräldraförsäkringen.

Och ja Kd, vårdadsbidrag innebär att det är kvinnorna som stannar hemma och männen som gör karriär, än mer så eftersom de ”måste” kompensera för den minskade inkomsten. DN skriver idag att den genomsnittlige mannen tjänar 4300 kronor mer än den genomsnittliga kvinnan i månaden! Vem är det då som stannar hemma och vem är det som går och gör karriär?

Ur ett grönt perspektiv innebär det stora problem med en könssegregerad arbetsmarknad, även bortsett från själv ojämställdheten i sig, då den förhärskande manliga självbilden tenderar att skapa fler karriärs- och stressmekaniskmer än en mer heterogen könsfördelning skulle göra.

Därför är det angeläget hitta brott mot denna fokusering på materiella värden. En lysande idé är förstås att mannen lär sig ta ett större ansvar för sina barn och sin familj. Detta uppmuntras på ett alldeles utomordentligt sätt via en kvoterad föräldraförsäkring.

Eftersom min övertygelse är att barn behöver stanna hemma en smula lägre en vad som är gängse i dagens samhälle vill jag också se en förlängning av föräldraledigheten till 18 månader, nio till vardera förälder. Till detta kommer förslag om en allännt ökad flexibilitet för småbarnsföräldrar i arbetslivet, så att mamma mycket väl kan ta några timmar mitt på dagen för att åka hem till sitt barn. Vi måste anpassa arbetet till människan inte tvärtom.

Andra bloggar intressant om: kristdemokraterna, vårdnadsbidrag, föräldraförsäkringen, arbetslivet, arbetsmarknad, småbarnsföräldrar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s