GIssningar om vårt ursprung

Några amerikanska forskare hävdar att GI-maten inte hade varit bra för våra förfäder. Tvärtom var en kolhydratrik kost en nödvändighet för oss att utvecklas. Det man då säger är att köttätande och jakt hade en underordnad betydelse. Indirekt ger man sig också in i frågan vad som är bäst för oss idag.

Persnoligen kan jag bli ganska trött på detta sökande efter enkla svar på varför vi utvecklades som vi gjorde och vad som är bästa att äta; det lycksaliga undermedlet. Frukt? Potatis? Kött?

Att vi utvecklades till denna planets dominerande art har säkert en rad olika förklaringar. Precis som en varierad kost säkerligen samverka för en god hälsa idag.

Andra bloggar om: mat, GI, stenåldern, paleoliticum, kost

Annonser

5 kommentarer

 1. johan · september 10, 2007

  ”Enligt den brittiska professorn John Dupré är det omöjligt att ännu dra slutsatsen att den kolhydratrika maten låg bakom vår utveckling.

  – Antagandet att det bara finns ett skäl till att vi är mer utvecklade än våra närmaste släktingar är tvivelaktigt, säger han till BBC.”

  Instammer! Det finns gott om idioter som kallar sig forskare.

 2. Anders · september 10, 2007

  Ett och annat påstående bevisar ju inget men Roger Pontare gick på GI-diet innan ett uppträdande och tappade texten för första gången i en 30-årig artistkarriär… 😉

 3. Pelle · september 10, 2007

  ”Forskarna” ifråga verkar oseriösa och okunniga. Räcker med att titta på människans närmaste släkting chimpansen – den är jägare (jagar och äter mindre apor) och det fungerar alldeles utmärkt. Det funkar helt enkelt inte att hävda att den aplika förtidsmänniskan var för ”klumpig” för att kunna vara jägare eftersom det inte finns några som helst bevis för det och indicierna obönhörligen pekar på motsatsen. Verkligen enkelt att förstå varför dessa ”forskare” blivit sågade. Att SvD är villiga att publicera junk science med feta rubriker bara för att få tillfälle att anknyta till läsarmagneten GI är f.ö. bedrövligt.

 4. Thomas H · september 10, 2007

  Ovanligt korkad forskningsrapport – vem eller vilka skall nu stöttas.

  Tom i NNR (nordiska näringsrekommendationer) 2004 sägs det att protein och fett är essentiellt. Nödvändigt socker(kolhydrater) kan tillverkas av vår kropp från proteinet!

  Märkligt nog hänvisar Livsmedelsverket talesmän till NNR när de informerar om sin tallriksdieten (modell?).

 5. Josef Boberg · september 10, 2007

  Hejsan,

  Ja – skolvetenskapen har inte så lite teoretiska teorier = både gamla och nya Dogmer om både ditten, datten och dutten – som dom med inte så lite frenesi försöker att få oss att ”köpa” = Wi bryr som Princip hart när inte alls om vad Wi själva mår bra av eller inte – utifrån helt egna gjorda erfarenheter under wåra liv i kött.

  Dock – för inte så länge sedan fann jag skolvetenskap som inte så lite börjar komma till kärnans pudel av vad Liv = rörelse är för något. Om det kan Du finna lite mera sagt under bland annat rubrik nr B38 punkt 1 på min hemsida.

  Dit kommer Du lätt som en plätt genom att klicka på mitt namn, kanske… 🙂

  Ha det…
  vännen Josef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s