Nu finns det inget sätt att skydda sig mot solen!!

Titandioxid används i solskyddskrämer och fungerar som ett fysikaliskt filter mot de farliga UV-strålarna. Nu går EU’s expertkommitté för konsumentprodukter, enligt Svd, ut och begär att tillstånden för bland annat titandioxid omprövas. Ämnet betraktas numera av forskare som en potentiell cancerogen. Problemet är att det är just denna typ av solskydd som rekommenderats som mest ofarlig.  Andra solkrämer har den nackdelen att de består av ett kemiskt filter som i solenstörre utsträckning absorberas av huden.

Annan forskning visar dessutom på solens betydelse för välbefinnande och för ett starkare immunförsvar. Solens ställning både stärks och försvagas slag i slag verkar det som. Vad ska en liten människa tro i denna djungel av motstridig information?

Själv är jag mycket skeptisk till krämer och dylikt och tar hellre risken med UV-strålningen. Försöker långsamt bygga upp en solbränna och utsätter mig inte för solen när den är som starkast.  Sol är liv och det ligger något absurt i att den skulle vara skadlig. För att undgå missförstånd så var det sista uttalandet mer av emotionell art.

Se även DN.

Andra bloggar om: solen, solkrämer, cancer, UV-strålning

Annonser

3 kommentarer

 1. Lukas · september 18, 2007

  Solen aer skadlig. Tack vare maenniskan aer ozonlagret vealdigt tunnt eller helt borta pae maenga platser i vaerlden. Att solen inte aer skadlig aer fel.

  Titaniumdioxid finns dessutom i tandkraem.

 2. Kristina · september 19, 2007

  Titandioxid känns mer naturlig som solskydd än kemiska preparat. Dessutom är solstrålning redan orsak till hudcancer så man kan ju undra vilket som är minst cancerframkallande.
  I världen idag är ju i princip allt mer eller mindre cancerframkallande om man ska lyssna på forskare. Så jag tar det hela med ro och fortsätter använda titandioxidprodukter.
  Jag tror många forskare har för lite att göra och hittar på alla möjliga saker att forska om som cancerframkallande för att skapa sig ett namn.

 3. Glen · september 19, 2007

  ”Nu finns det inget sätt att skydda sig mot solen!!”

  Man kan väl ta på en långarmad tröja och en ordentligt hatt?

  Tyvärr så är för mycket sol ett allt för litet problem i detta land

  Som jag har förstått det så har hudcancer inget att göra med solbränna eller hur brun man är. Det handla mer om hur många ‘soltimmar’ man har fått, specialt när man var små.

  Håller med om att det känns konstigt att solen ska vara skadligt. Det kanske fanns ingen sol i europa dem sista 10000 år?

  😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s