Hur långt får det vara till barnets lågstadieskola?

Detta tycker jag är den avgörande frågan när det gäller glesbygdsskolor med vikande elevunderlag. I DN berättas om  Graninge i Solleftå kommun där den självstyrande byn löste barnbristen genom att införa fyradagarsvecka. Krisen är för tillfället avstyrd men om några fler barnfamiljer flyttar så blir sannolikt frågan om skolans existen åter akutell. För Graningebarnen är alternativet om skolan läggs ner att åka 1,5 mil med skolbuss. Är det ok? Att en sexåring jagas upp i ottan för att sitta på en buss i 30  till kanske 70 minuter beroende på hur många stopp det är.

Jag vet inte. Men en sak är säker att det finns en gräns.

När glesbygdsskolor som riskerar att läggas ner blir aktuellt är det mycket känslor som kommer fram. Bygdens gamla skola som alltid varit full av ungar blir tom och ett tyst vittne till hur landsbygden utarmas. Innan dess har förmodligen bank, post och affär försvunnit. Jag har svårt att lägga så stor vikt vi sådana emotioner. Ni handlar på Maxi i stan, alltså affären försvinner, svårare än så är det inte. Ni har valt att bo i en glesbygd, alltså blir det orimligt dyrt att låta lärare åka dit bara för några få elevers skull.

I slutändan kan man dock bara ha ett barnperspektiv. Om alternativet är att ett litet barn får sitt på en buss i flera timmar om dagen. Då är det bara att betala. Skolan får vara kvar.

Andra bloggar intressant om: skolnedläggningar, glesbygd

Annonser

5 kommentarer

 1. Mikael · september 24, 2007

  Det är litet föräldrarnas ansvar hur lång skolväg deras barn får. Om det inte finns skolor på rimligt avstånd kanske det inte är det bästa stället att bo på om man tänker skaffa barn. Förr eller senare blir det orimligt att kräva att kommunen skall erbjuda 100%-ig samhällsservice till varje skogsdunge.

 2. alltomskolan · september 24, 2007

  Nej inte varje skogsdunge! Men vi vill ju ha en levande landsbygd! Tanken på att alla ska bosätta sig i de större städerna är ju inte rimlig! Sverige borde ha ekonomi att ge alla barn närhet till sin skola. Om skolan stänger så flyttar fler och vi avbefolkar stora delar av landet. Med en levande och aktiv landsbygd ges möjlighet att välja själv hur och var man vill bo.

 3. Andreas · september 24, 2007

  1½ mil? Har du inget bättre att klaga över än det? I både låg och mellanstadiet åkte jag minst så långt. Jag kan inte minnas att jag klagade över det. Mellanstadiet gick jag dessutom i stockholmsområdet, så i sånt fall utarmas även stadsbygden… Nu CYKLAR jag till skolan, nästan en och en halv mil bort. Så att andra ska behöva betala för att tio ungar i skogen ska slippa åka buss… sämre saker har man klagat på.

  Att vi ”avbefolkar” landet kanske beror på att vi är för få i förhållande till storleken på landet. Det är ganska dyrt och ineffektivt att ha en skola i varannan skogsdunge för att folk ska få sin skola där de väljer att bo. Om man har lite färre skolor kanske man får bättre undervisning?

 4. Loppan · september 28, 2007

  Jag och maken är landsbygdskramare (bor i Jämtlands län) och har tidigare bott långt från samhällsservice.
  Men då vi fick barn gjorde vi ett aktivt val – att flytta till stan för att få gångavstånd till dagis, skolor, affärer etc. MYCKET bra beslut som vi inte ångrar.
  Det är orimligt att kommuner fattiga på befolkning och resurser ska behöva hålla skolor öppna för att 4-5 barn bor långt ute till skogs.
  Alternativet måste bli att staten återigen tar över ansvaret för skolan så att villkoren blir lika i hela landet. Men det kommer att kosta…
  Mina barn har det mycket bra, hög kvalitet i både skola och barnomsorg.

 5. Anna · mars 25, 2009

  Jag blir riktigt arg när jag läser, att bara för att man har barn så ska man flytta till stan.Varför måste jag fråga,om man vill att ens barn ska växa upp på landet så ska det väl finnas en möjlighet till det eller hur?För alla barn har rätt till en bra skolgång var dem än bor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s