Problemet är inte i första hand Putins trixande

Att Putin försöker komma tillbaka som president är i sig inte särskilt problematiskt. Nästan alla politiker verka vilja sitta så länge som möjligt. Givet att han faktiskt avgår så är det fullt logiskt att en ung och extremt populär politiker gör comeback. Förstås är trixandet med efterträdare och som får en att ana att Herr Putin inte tänker vänta riktigt så länge som 4 år med att komma tillbaka, en smula osmakligt.

Det stora problemet med Ryssland är istället hur Putin åstadkommit sin osedvanligt stora populäritet och som får varannan ryss att säga att den president Putin röstar på den röstar också jag på, in blanco så att säga.

Han har fått den här ställningen genom att nästan fullständigt kontrollera medierna. På bästa sändningstid kan han ograverat sända sitt budskap genom etern utan att en enda kritisk fråga ställs. Livslängden för kritiska journalister är inte lång i Ryssland. Genom populism och anspelningar på ryskhet gör han sig till en återupprättare av rysk identitet. I detta projekt drar han sig inte för att justera och tillrättalägga historieskivningen för det uppväxande släktet.

Putin för mina tankar till de romerska kejsarna som visste att de många ytterst har makten och därför måste förföras av skådespel och mättas av bröd. Förställningen att det är just kejsaren och inte bonden som är brödets givare är magin som ger makten.

Andra bloggar intressant om: Putin, Ryssland

3 kommentarer

 1. Peter Ingestad · september 24, 2007

  Det är bara delvis riktigt som du säger. Ärligt talat tror jag på inte förklarngen att Putins popularitet ENBART beror på att han kontrollerar media. Det gjorde Ceaucescu också, och han var INTE populär!

 2. macho · september 24, 2007

  ASIEN VET VAD DOM GÖR: sa…

  Nej. problemet är ”västs” naiva tro på sitt eget systems överlägsenhet. Putin har förtjänat sin stora popularitet. All kritik mot allt som Ryssland gör visar bara på svagheten i Västs självuppfattning och en gammal tanke aom kortfattat går ut på att Ryssland står för det ”omoderna”.

  Men vad som är modernt är alltså växlande och centralstyre kan alltså mycket väl bli modernt ”igen”, exakt som at kort kjol återkommer hela tiden i klädmodet, decenium efter decenium här i västeuropa. Man måste ta till simpla metaforer för att anglofiliska mainstreamSvenssons ska förstå.

  Denna uppnästa inställning ligger till grund för många konflikter i världen. Tydligaste exemplet är Irans kärnprogram: Kina och Ryssland håller sig neutrala, eftersom de inte ser det som ett hot. Och dessutom inser de dubbelmoralen i att kräva att ett annat land ska låta bli vapnen när man själv samtidigt har dem.

  Det samma gäller för Ryssland. När Ryssland blir mäktigare och mäktigare så startar skvallerKampanjen om ”pressfriheten” osv..

  Kina får fortroendet att anordna ett stort världsomspännande indrottsevenemang – då börjar det genast – ”kina brister i mänskliga rättigheter”… Ryssland får vinter-OS – ”Ryssland är odemokratiskt” osv..

  motsvarande reaktion uteblir nästan helt när USA får ett hedersuppdrag – det skulle isåfall kunna låta: ”USA avrättar människor, USA har tortyrläger, USA kränker homosexuellas rättigheter” – alltihopa finns tydliga bevis på.

  Min slutsats är: Västeuropa har panik för att deras makt minskar alltmer jäntemot jättarna Kina, Indien, Ryssland och Oljestaterna.
  Och efterssom USA är den ända som valt att motarbeta de nya supermakterna – så kastar sig VästEuropa i famnen på ”farfar USA”.

  Donald Rumsfelt anar inte hur rätt han hade när han kallade västEuropa för ”fjollor” osv..

  EU är USAs slampa, som slickar dem i röven men sällan tjänar på det. (tex så startade usa irak-kriget, men de flesta flyktingarna från irak kom till oss i västeuropa! Europeiska länder ställde upp för USA efter 11e sept – men efter det så har bara Västeuropa drabbats av terrorattacker och inte USA.

  Jag undrar när västeuropa ska sluta att se saker i sin gamla världsordning (USA högst, sen Europa, längre ner Asien och längst ner Afrika) När verkligheten snarare är Asien högst upp, sen Europa och oljestaterna på delad andraplats, längre ner USA och latinamerika och längst ner Afrika.

  Ett slutord: det är de mäktigaste som avgör vad ”moral” och ”lämpligt ledarskap” innebär.
  Frågan är om vi i EU inte förstått att Kina, Ryssland och Indien är påväg att köra om oss i 250 km/h ?

  Det verkar så, och jag tror att det är en mycket farlig missberäkning. För Kineserna, Ryssarna och Indierna kommer att minnas vår inställning i början av 2000-talet. och vi kommer kanske att få lida för det många hundra år, (inte nödvändigtvis med våld, utan snarare ekonomiskt)

  skrivet av: ASIEN VET VAD DOM GÖR

 3. Ping: Bara en ohederlig, inkomptent och omodern man kan stoppa honom « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s