Generositet i flyktingpolitiken är det som måste gälla

I dagens Svd fastslår Tobia Billström(m), ansvarig minister för asylfrågor, att flyktingar som fått avslag på sin asylansökan också ska avvisas från Sverige. Logiskt kan man tycka utifrån de regler och lagar som gäller. Ett ekonomiskt stöd ska ges för att flyktingarna, även gömda sådana, ”på ett värdig sätt ska kunna återföras till sina hemländer”.

År 2006 begärde ungefär 24000 indivder att få asyl i Sverige. Antalet beviljade uppehållstillstånd uppgick till cirka 8000 stycken, vilket är ungefär 40% av de ärenden som avgjordes år 2006. Som ni förstår är det inte samma personer som begär och får sitt ärende avgjort under ett givet år. Vad som är trist är ju att det var färre fall som avgjordes än vad som tillkom. Det verkar som att det byggs upp längre köer på migrationsverket.

Jag hade egentligen tänkt skriva ett lite längre inlägg i denna fråga där jag ganska systematiskt skulle ha gått igenom asylpolitiken. Min buss går dock snart så det får bli en annan gång. Några ej färdigtänkta idéer dock:

 1. Ingen människa söker asyl i onödan varför alla som vill stanna borde få stanna.
 2. Ingen människa borde betraktas som illegal. Amnesti för gömda flyktingar borde genomföras NU.
 3. Regeringens stöd för återvändande är bra för de som så önskar. En del kan möjligen har blivit lurade hit av människosmugglare och för dem ska givetvis stöd ges.
 4. Sverige borde verka för att EU länderna tar solidariskt ansvar för flyktingarna. Att länder som Finland och Danmark inte tar sitt fulla ansvar är oacceptabelt.

Andra bloggar om: flyktingpolitik, asyl

Annonser

17 kommentarer

 1. Anders · september 25, 2007

  Men kan inte alla som du låta flyktingar bo hos dig? De är ju så trevliga och mångkultur är ju SÅ bra. Du borde väl stå på stan och ragga invandrare som inte har någonstans at bo. Åk till malmö, här finns många invandrare!

 2. Anders · september 25, 2007

  1. ”Ingen människa söker asyl i onödan varför alla som vill stanna borde få stanna.”

  På vems bekostnad?

  Bör ”alla som vill” kunna bosätta sig i Sverige – även om de inte är egenförsörjande?

  2. Ingen människa borde betraktas som illegal.

  Så ett lands jurisdiction bör inte kunna omfatta, vem som uppehåller sig i landet?

  Hur har Joakim tänkt genomdriva detta? Samtliga jordens länders lagstiftning stdgar, att deras jurisdiction självklart omfattar vem som lagligen uppehåller sig i landet.

  Blir inte Joakim lite betänksam över, att Joakim vet bättre än vad man vet i alla jordens länder?

  Det vore mcket intressant om Joakim ville utveckla hur han vet, att han vet så mycket bättre än lagstiftaren i alla jordens länder, vad en jurisdiction bör omfatta.

  3. Sverige borde verka för att EU länderna tar solidariskt ansvar för flyktingarna.

  Vad innebär det konkret? Hur skall detta ”verkande” konkret utformas?

  Andra länders politiker delar inte Joakims och andra svenska politikers massiva förakt för vad majoriteten i den egna befolkningen anser.

  4. Att länder som Finland och Danmark inte tar sitt fulla ansvar är oacceptabelt.

  Vad innebär det konkret, att Joakim inte ”accepterar” andra länders politik?

  Med vilken rätt anser sig Joakim kunna göra anspråk på att överpröva andra länders politik?

 3. perre · september 25, 2007

  kan inte du bosätta dig i fittja då?, om du nu tycker att alla skall få stanna. jag har inte råd med ett hus som ligger långt ifrån de områden som såna som du skapar. Skulle oxå vilja ha det som du, bo i idyllen och tycka att alla i slummen skall vara solidariska..sannolikt har du nog varit politiskt aktiv ända från skolåldern och sedan fortsatt, dvs resultatet blir total avsaknad av verklighetskännedom.. ska vi byta bostadsområde??????????

 4. alee · september 25, 2007

  märklig logik att alla som vill, ska också få stanna. vi måstekomma ihåg att flera miljoner, om inte miljarder människor skulle vilja komma till ett bättre land och stanna också där. jag håller alltså inte alls med det resonemanget.

  människorna har ett eget ansvar för sina liv. det är inte någon lösning att alla flyr sina länder, antigen pga instabilitet eller fattigdom. jag tycker inte heller att vi i sverige, om vi tar ett land som exempel, har något ansvar för det som händer t ex i irak eller afghanistan.

  människorna söker inte asyl i onödan, det håller jag med om. däremot ska inte alla skäl för en ansökan ska också leda till ett permanent uppehållstillstånd. de flesta vi har idag i som söker asyl är pga sina ekonomiska situation i hemlandet. det är också de som i de flesta fall får avslag på sina ansökningar.

  om vi tar norra irak/kurdistan som exempel; som har varit skyddat av det amerikanska armen, ekonomin går bra m m. visserligen finns det problem, både fattigdom och korruption, men det kan inte anses som tillräckligt för att bevilja människor från den regionen uppehållstillstån.

  vi kan inte heller hållas ansvarig för att människorna betalar stora summor för att sig till väst; vi i sverige har inte tvingat de att göra det. återetableringsbidrag på 20 000 kr, det är generösitet!

 5. Peter · september 25, 2007

  Ursäkta min franska, men du är en dum jävel du.
  Du verkar tydligen skita fullständigt i att hela Sveriges kultur och våra gemensamma värderingar går åt helvete när man har dörrarna på vid gavel.
  Att du sen har mage att kritisera andra länder som har tagit förnuftet till fånga är djupt beklagligt. Jag bor själv i Danmark, och din hets mot Danmark kan jag inte tolerera, därav detta inlägget (som med all säkerhet inte kommer publiceras ändå).
  Bor man en mil utanför Linköping på vishan så är nog klanmentaliteter, hedersmord, bötningar etc det sista man oroar sig för. Men nu är det inte alla som kan eller ha möjlighet att flytta så långt bort från invandrarna som möjligt. Vad vill du säga till dom? Dom som lever tätt inpå dessa människor varje dag? Att Sverige skall behålla sin lynchning av det svenska folket?

  Men visst, du har ju ”akademisk” bakgrund, du vet ju bättre än oss som bor och lever i verkligheten.

 6. Allan · september 25, 2007

  Ser du ingenting negativt med en kravlös massinvandring? Tror du att den är gratis? Har alla som vill ha asyl i Sverige samma möjlighet och vilja att försörja sig som svenskar? Är de i genomsnitt lika laglydiga som svenskar?

  Jag fattar inte.

 7. Rickard · september 25, 2007

  ”Ingen människa söker asyl i onödan varför alla som vill stanna borde få stanna.”

  Ja verkligen! Även våldtäktsmän, mördare, terrorister, HIV-smittade som inte drar sig för att smitta andra osv måste få stanna här.

  ”Ingen människa borde betraktas som illegal. Amnesti för gömda flyktingar borde genomföras NU.”

  Precis! Dom som inte alls har nått skäl att stanna och skiter i våra lagar och regler genom att gömma sig måste givetvis premieras med att få stanna här.

 8. totte · september 25, 2007

  När ska ni politiker börja lyssna på vad väljarna tycker, sluta leva i en drömvärld.

 9. Paradigm · september 25, 2007

  Hur många tror du kommer att flytta hit om vi låter alla som vill stanna? Min gissning är att det skulle bli betydligt fler än de som bor här nu. Vore det bra?

 10. Mia · september 25, 2007

  Åh, ja, alla som vill får stanna. Låt oss importera tex några hundra mentalt skadade före detta milissoldater från Kongo. Eller några tusen unga män från annat valfritt krigshärjat land. Som aldrig någonsin fått någon slags terapi, inte har någon aning om hur man beter sig i ett civiliserat samhälle ochbara respekterar vad de fruktar.

  De kan bo i ditt bostadsområde. Du kan ju betala för deras psykologer också. Och för den personliga livvakt som din dotter kommer att behöva varje gång hon kliver utanför dörren.

  Och sätt upp någon slags skylt så resten av oss slipper flytta dit av misstag.

  Är du helt från vettet människa?

 11. Mia · september 25, 2007

  Ärligt talat, för din egen skull, flytta till en förort ett tag och lär dig lite.

  Flytta dit och se hur invandrare från krigande länder slåss mot varandra även i Sverige, hur de lever på socialbidrag även fast de äger fem lägenheter i samma trapphus, hur våldet är så sjukt jävla högt att det kan vara farligt att ens gå från bilen till porten på kvällen (en bil som förresten lätt blir stulen eller uppeldad tills nästa morgon) och hur hela området är så förfallet att man tror att man hamnat på östblocket. Allt detta plus våldtäkter, ungdomsgäng, hedersmord, vetskapen om precis vem som har skarpladdade handeldsvapen hemma eller snacket om hur man bäst kör över både lagen, staten och svenskarna och till sist hemmafruar eller döttrar som gallskriker på kvällarna så det dundrar i trapphuset för att farsan håller på att spöa skiten ur dem.

  Osv osv.

  Och bland allt detta importerade skräp bor den lilla mängd schyssta, hårt arbetande, vänliga och fantastiska invandrare som undrar vart fan de hamnat och som oftast själva inte vill något hellre än att slänga ut packet från Sverige.

  Du är jättesöt och jättenaiv men tanken på att du sysslar med politik skrämmer mig ända in i själen, och jag är andra generations invandrare själv.

 12. joakimhorsing · september 26, 2007

  Hej alla!
  Det finns massor att kommentera i själva sakfrågan. Jag återkommer inom kort med ett längre inlägg. Mia, du behöver inte bli fullt så skrämd eftersom du kanske noterade att jag inte påstod att det var ett färdigt förslag och i min roll som politiker skjuter jag knappast från höften utan har en välgrundad åsikt när det är dags för beslut.

  Angående fördomarna mot min person vill jag dock göra en kort kommentar. Jag har i större delen av mitt vuxna liv bott i ett av dessa segregerade områden. Mina barn har gått på dagis och skola där etc.

  Jag måste avslutningsvis säga att jag tycker att många av er i synnerhet Mia använder ett förfärligt språk och ger uttryck för en människosyn som dubbelt förfärlig, ”importerat skräp”, hur kan man beteckna människor på detta vis?

  En hint om vad mitt längre svar kommer handla om: en dålig integrationspolitik föranleder inte att man stoppar en generös flyktingpolitik utan att man utarbetar en bättre integrationspolitik!!

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 13. Ping: Porrsurfande har Ni nog inte riktigt tid med på Migrationsverket « Joakim Hörsing
 14. Anders · september 26, 2007

  Joakim Hörsing skrev: ”en dålig integrationspolitik föranleder inte att man stoppar en generös flyktingpolitik utan att man utarbetar en bättre integrationspolitik!!”

  Jasså.

  Hur vet Joakim att detta är möjligt??

  Hur vet Joakim att alla problem går att lösa?

  Med utgångspunkt från ”hur man vet det man vet” – hur vet Joakim att alla problem går att lösa?

  INGET lands makthavare har NÅGONSIN, NÅGONSTANS på jordklotet fört den invandringspolitik som Sverige införde 1975.

  DET FINNS därför INGA KÄNDA METODER, för att uppnå något annat resultat, än det som Joakim och andra politiker är ansvariga för att ha skapat, nämligen det som Mia (själv andra generations invandrare) beskriver:

  ”..invandrare från krigande länder slåss mot varandra även i Sverige, ..lever på socialbidrag även fast de äger fem lägenheter i samma trapphus, våldet är så sjukt jävla högt att det kan vara farligt att ens gå från bilen till porten på kvällen (en bil som förresten lätt blir stulen eller uppeldad tills nästa morgon) och hur hela området är så förfallet att man tror att man hamnat på östblocket.

  Allt detta plus våldtäkter, ungdomsgäng, hedersmord, vetskapen om precis vem som har skarpladdade handeldsvapen hemma eller snacket om hur man bäst kör över både lagen, staten och svenskarna och till sist hemmafruar eller döttrar som gallskriker på kvällarna så det dundrar i trapphuset för att farsan håller på att spöa skiten ur dem..”

  Det här är DITT ansvar, Joakim. Detta har DU skapat.

  Det finns inga kända metoder för att åstadkomma något annat utfall – det är bara icke verklighetsförankrat önsketänkande från Joakims sida.

  Den GROTESKA förstörelse som du och andra politiker har åstadkommit – den går inte att göra ogjord.

  Så ta dina barn och flytta till de områden, som du är ansvarig för att ha skapat!

  Bosätt dig själv tillsammans med dina barn, där ”våldet är så sjukt jävla högt att det kan vara farligt att ens gå från bilen till porten på kvällen”.

 15. Peter · september 26, 2007

  Hej igen Joakim.

  Jag kan inte göra något annat än att hålla med dom andra kommentarerna.
  Enligt min mening så skall du, och sådana som du ställas inför domstol för brott mot mänskligheten. Du är själv med att, långsamt men säkert, utrota ursprungsbefolkningen i Sverige. Och då pratar jag inte om samerna, utan den vanliga hederliga Svensson.
  Att DU, Joakim inte skäms.

 16. Ping: Därför ska vi ha en generös flyktingpolitik! « Joakim Hörsing
 17. reallist · oktober 13, 2007

  Du e verkligen för mycket… sånna männsikor som du e farliga.. speciellt när ni har en ledan position i sverige…. de tack vare sånna flum som du som har sabbat sverige totalt…. jag är född och uppvuxen i en av sveriges ökända mångkulturella orter och jag vill inget annat än att flytta härifrån… kan du tala om för mig va ni ser det fina att bo bland mördare, våldtäcktsmän, knarkare, skjutvapen droger, fundamentalister, kvinnofrötryckare.ligor, maffior och folk som driver runt i hucklen o gör inget annat än o föda nya barn….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s