GU+RKU=sant?

Grön Ungdom Stockholm ingår tydligen i ett nätverk mot de borgliga regeringens skolpolitik tillsammans med bland annat  Ung Socialisterna och Revolutionär Kommunistisk Ungdom. En mycket märklig företeelse måste jag tillstå. Ibland kan det förstås vara värdefullt att itllsammans med andra partier kämpa för en viss sak; bevara en ungdomsgård, Nej till EMU, eller mot rasism eller kvinnovåld, men en hel skolpolitik?

Jag trodde GU redan ingick i ett politiskt nätverk, nämligen miljöpartiet….

Men det är klart man kan ju också se det som att att man bygger en plattform med andra partier för att med en gemensam politik möta väljarna. I så fall är det ju angelläget att välja rätt samarbetspartners. Tycker GU att Revolutionär kommunistisk Ungdom är en sådan lämplig partner? Så här står det om deras politiska mål:

”Vi är revolutionärer eftersom socialismen aldrig kan uppnås inom ramen för kapitalismen, dagens samhällssystem. För att skapa ett socialistiskt samhälle måste vi byta ut dagens statsapparat, som i allt har överklassens intressen framför ögonen, mot en som istället har folkflertalets, arbetarklassens, intressen framför ögonen. Vi måste bygga upp en ny stat, folkets stat. En stat där alla är valbara, såväl de beslutande församlingarna som byråkraterna, och framförallt så skall dessa även vara direkt avsättbara, något vi knappast ser i dagens stat.”

En del otäckheter framgår oförblommerat i termer av ”byta ut dagens statsapparat”. Inte genom att på demokratiskt vis och genom demokratiska beslut förändra samhället utan genom att ”byta ut”…

Sedan finns det mycket annat som är förskräckligt men som det leder för lång att gå in på här. Det mesta hänger ihop med att man inte tagit till sig ett skvatt av det som hänt i länder där man faktiskt försökt införa kommunism.

Tja, vad säger ni GUare? Ska ni samarbeta med dessa partier? Ska ert nationella språkrör tala vid dess manifestationer?

Läs också: Bloggen Bent och Magnus Andersson

Andra bloggar intressant om: grön ungdom, kommunism, RKU

Annonser

4 kommentarer

 1. Christian · september 26, 2007

  Hej.

  Vi tar det från början. Som jag ser det är nätverk någonting där människor med olika organisatorisk och politisk bakrund samlas enade kring en specifik fråga, som exempelvis Nätverket mot Rasism eller ingen människa är illegal. Vi kanske inte har samma perspektiv, men jag anser att miljöpartiet är betydligt mycket mer än ett enfrågeparti.

  Skolan är vår är alltså ett nätverk. Vilket framgår väldigt tydligt på nätverkets hemsida är det fyra gemensamma punkter, varken mer eller mindre, som är det man enats kring. Om detta nu verkligen lyckats undgå dig så är dessa fyra punkter ”ökad elevdemokrati”, ”SL-kort åt alla elever”, ”nej till ordningsbetyg” och ”nej till betyg i lägre ålder”. Jag vet inte din åsikt, men i mina ögon har jag svårt att se att detta skulle framstå som radikalt eller konstigt i någon miljöpartists ögon. All annan text på hemsidan är argumenterande brödtext och enskilda skribenters åsikt.

  Den gröna rörelsen är liten. Ska vi ha en vettig möjlighet att genomföra relativt stora kampanjer och demonstrationer är vi tvungna att samarbeta både med andra politiska organisationer och med utomparlamentariska grupperingar. Jag ser en styrka i att vara pragmatisk nog att kunna bortse från ideologiska ståndpunkter och därmed möjliggöra samarbete i specifika frågor. Genom samarbete exponerar vi just de frågor vi själva driver maximalt – och vi behöver alla möjligheter att vi genomslag oavsett om det är medialt eller publika sammanhang. Inte håller vi med Nils Lundgren i överdrivet mycket politik, ändå stöttade vi honom och kämpade för en gemensam målsättning i EMU-omröstningen 2003. På samma sätt håller vi självklart inte med RKU om att det bör genomföras en socialistisk revolution – men om de vill driva kampanj med oss i frågor vi är överens om är inte jag sen att applådera.

  Den typ av argumentation du använder dig av ovan är precis densamma som RKU använder sig av och som lett till att RKU och resten av den sekteristiska vänstern är splittrad i småbitar. Min förhoppning är att vi inom den gröna rörelsen är betydligt mer inkluderande och pragmatiska. Mångfald trodde jag var ett ledord.

 2. joakimhorsing · september 27, 2007

  Att de sekteristiska väntstern är splittrad är väl bra. Inkluderande är jättebra, bygga nätverk absolut och pragmatism är ett ledord för mig. Vi verkar vara överens.

  Det jag säger är att det finns en gräns. En del nazistiska partier delar vår miljösyn, ska vi inkludera dem också i något sammanhang om vi lyckas komma överens om några punkter. Håller du med om det så är det rimligt att också fråga om revolutionär kommunism är något vi vill associeras till. Läser man om deras ideologi så är det identiskt med den retorik som lett till miljontals döda världen över.

  Vänligen,
  Joakim Hörsing
  PS De konkreta skolfrågorna delar jag givetvis GU åsikt. BRA!!

 3. Christian · oktober 2, 2007

  Följdfråga i såna fall; Ska vi förbjuda människor att skriva under namninsamlingar eller gå i demonstrationer för tydliga sakfrågor på grund av deras åsikter i andra frågor? Ska politiska organisationer verkligen ägna sig av åsiktsregistrering?

  Skulle en öppen nazist vilja demonstrera sida vid sida med mig för exempelvis trängselavgifter skulle jag se det som visserligen problematiskt, men ändå positivt. Det ständiga exkluderandet av extremisterna spär på deras image av utanförskap och diskriminering från övriga samhället. Med ökad öppenhet bekämpar vi främlingsfientligheten.

 4. joakimhorsing · oktober 3, 2007

  NEJ! NEJ!

  Men frågan gällde ju inte det utan:
  ”Tja, vad säger ni GUare? Ska ni samarbeta med dessa partier? Ska ert nationella språkrör tala vid dess manifestationer?”

  Går man in på nätverkets hemsida så står organisationernas namn uppräknade sida vid sida. Hade det varit OK om Vitt Ariskt Motstånd, ND, SD varit med? Vad går gränsen? Är RKU ett gränsfall enligt GU?

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s