Krösus Sorks affärsfilosofi alltmer på modet

Krösus Sork är den elaka kapitalisten i serietidningen BAMSE. Det enda som intresserar denna sork är tjäna så mycket pengar som möjligt och för att uppnå det målet tar han till alla möjliga fula trix. Återkommande är hans affärsidé som bygger på att proudkter ska göras så dåliga att de går sönder och folk köper nya.

Givetvis är sämre kvalitet och kortare livslängd på produkter något som ligger inbyggt i industrialismens massproduktion, men  som mer än väl kompenseras med lägre pris. Ett fenomen som har sekler på nacken. Jag tycker mig ändå se att det skett en ganska stor förändring på marginalen som inte helt kan förklaras med sjunkande priser. Det tydligaste exemplet är mobiltelefoner, men idag rapporterar DN att även nya bilar blir allt sämre.

Att företagen kommer undan med sämre kvalitet beror på helt på branchens möjlighet att tillföra nya funktioner och finesser. Om din mobiltelefon är omodern när den går sönder efter ett eller två år så kommer suget av att ha det senaste vara större än ilskan över att telefonen redan är ur funktion.

Exemplet med bilar passar inte in i resonemanget så till vida att det knappast är frågan om en kalkylerad försämring, men har ändå att göra med viljan att få till stånd en produkt med krystat stigande komplexitetsgrad.

Krösus är som starkast när en teknologi är i snabb förändring. Vi ska således inte förvänta oss någon längre livslängd på alla dess platt-tv apparater som säljs för några tusenlappar är min gissning.

Andra bloggar intressant om: teknik, kapitalism, bilar, mobiltelefoner, platt-tv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s