Segregationen ökar i Danderyd!

DN låter meddela att hela 51 kommuner har för avsikt att sänka skatten 2008. Allt enligt en enkätundersökning gjord av SVT. DM intervjuar Danderyds kommunalråd Gunnar Oom(m) som antyder vad det hela handlar om:

”-Vi har inga kommunala bolag, vi allokerar våra resurser hela tiden på kärnverksamheter, skola, äldreomsorg, väsentligheterna, Vi överlämnar mycket åt danderydsborna, fritidsverksamhet, driva anläggningar och sådant.”

Allt utöver det nödvändiga finansieras via den egna plånboken. Inte ett öre till sådant som kan vara utvecklande och stimulerande för alla. Danderyd riskerar således att ytterligare segregeras och hamna i en plånboksgemenskapens utanförskap.

Dessutom riskerar ohälsotalen stiga markant då Svd rapporterar om att forskare konstaterat ett samband mellan högre inkomst och stress. För att ytterligare spä på elandet så poängterar lyckoforskningen att lycka är ett relativt mått, vilket innebär att i ett homogent förmöget samhälle så leder inte en ökad inkomst till en högre lycka.

Dags för psykosociala stödinsatser för Danderyd, Vällinge och Lidingö??

Andra bloggar intressant om: kommunalskatt, utanförskap, danderyd

Annonser

5 kommentarer

 1. haschen · september 30, 2007

  Folk får det bättre, och det är katastrof? Dags att ta av skygglapparna?

 2. W · september 30, 2007

  ”Allt utöver det nödvändiga finansieras via den egna plånboken.” Det låter som ett utmärkt mål att sträva mot. Varför finansiera mer än vad som är nödvändigt via tvångsfinansiering?

 3. Fredrik · september 30, 2007

  ”Danderyd riskerar således att ytterligare segregeras och hamna i en plånboksgemenskapens utanförskap”

  Hur menar du då? Att det finns en risk till ökad segregation mellan börsmäklare, nyrika och de som har en sjutusans massa pengar genom arv?
  Danderyd svämmar inte direkt över av det som behövs för en ökad ekonomisk segregation (folk utan pengar).

 4. Micke i D-ryd · oktober 1, 2007

  Danderyd har tyvärr ett styre som bryr sig mer om kommuninvånarna i Djursholm som lever av inkomst på förmögenhet (som inte beskattas av kommunen) istället för att bry sig om de andra kommundelarna som verkligen bidrar till kommunens ekonomi. Kanske för att kommunhuset ligger där…..
  Dock vill jag säga att servicen genomgående är bra och att det kulturella utbudet är stort. Glöm inte att Danderyd är den kommun i Sverige som lägger mest fritids-relaterade pengar per invånare. Jag tror att ohälsotalens extrema låga nivå beror på att de som bor här är engagerade och trivs. All skräckpropaganda och journalisters avundsjuka artiklar kan inte ta bort det faktum att vi har det bra – bättre än genomsnittet och att det beror på pengar som intjänats av engagerade människor och inte givits av staten eller andra bidragsinstanser. Pengars värde beror på hur de intjänats.

 5. Erik Johansson · oktober 7, 2007

  Bor själv i Danderyd och när vi byggde vår ishall i en av kommundelarna fick föräldrarna själva ställa upp och åka och snickra samtidigt som ett ihärdigt sponsorarbete underlättade finansieringen. Detta till skillnad från många andra delar i landet där många tycker att det är andras skyldighet att förse dem med sport- och simhallar.

  Förövrigt äger 1% av Danderyds befolkning 99% av tillgångarna varför alla ”medelsnitt” siffror avseende förmögenhet blir helt felaktiga, men det är inte något varken media eller vänsterdebattörer vill påpeka.

  Till skillnad från vad andra debattörer hävdar låter Danderyd samhället, inte att förväxla med kommun eller stat, sköta denna typ av uppgifter, som det borde vara i ett starkt samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s