Inte bara stödförband för ökad sårbarhet

Idag kom så sårbarhetsutredningen med sitt betänkande. De allra mesta av förslagen är logiska konsekvenser av vad vi sedan länge vetat – Svergie står inför stora klimatförändringar. Sverige blir varmare och blötare och därmed ökar risken för översvämningar, erosion, stormar, försämrad vattenkvalitet, spridning av infektioner etc.

Det är bara att utredningen så tydligt markerar att vi måste börja NU. Förslaget om klimatanpassningsanslag och länsstyrelsernas roll i klimatarbetet är också bra. Det handlar dock i störst utsträckning om stöd till kommuner och (landsting?).  Jag tror inte det räcker. Staten måste lägga ett formellt krav på kommunerna att inrätta sårbarhetsplaner och planer för att vidta åtgärder mot klimatförändringarna.

Vid ett klimatseminarium i Linköping som kommunen höll för kommunfullmäktige framgick ganska tydligt att de områden som man börjat tänka omkring är just konekvenserna av klimatförändringarna, framförallt översvämningar. För att det ska hända något även på det förebyggande planet krävs nog att staten tydligt utsäger just detta.

Andra bloggar intressant om: sårbarhetsutredningen, klimatförändringar

Annonser

En kommentar

  1. Nilsson · oktober 1, 2007

    Men herregud, tror du på tomten oxå?? På 70 talet var forskarna övertygade om att istiden var på väg, nu är det värmeböljan som kommer!
    Det är naturliga förändringar som sker och alltid har skett, skillanden nu är att det finns en politisk klass som kan göra sig en fin peng på att hetsa o skrämmas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s