Jag tror stenhårt på dessa dueller, men…

Jag gillar konceptet med dueller. Det är bra med olika sätt att få åsikter att brytas och därmed demokratin att värka ut. Men, och jag har sagt det förut, det får inte bara vara dueller mellan de två största partierna. Den signal som sänds ut till de omedvetna skikten av befolkningens medvetande är att det bara finns två verkliga alternativ i svenska politik. Tillsammans har de, S och M 70% av opinionen bakom sig och vi närmar oss alltmer ett tvåpartisystem.  I de allra flesta sammanhang är det helt ok att de största partierna också får det största utrymmet, till exempel på nyhetssidor.

Men i den totalexponderad och genomideologiska kontext som en duell mellan två partiledare innebär borde inte bara två partier inkluderas. Vi små partier borde agera för att få mer av denna exponering. JAg har tidigare kommit med följande förslag:

Detta betyder inte att vi i de mindre partierna måste sitta stilla och se på när Sverige allmer verkar få ett tvåpartisystem. Vi måste naturligtvis agera! Ett förslag är att vi hittar oss en favoritmotståndare att polarisera en given politisk diskurs mot. Utan en tydlig fiende förtvinar vi.

Varför inte Björklund – Wetterstrand, som borde ha en del att fajtas om när det gäller Kärnkraft, EU, Nato, betyg, integration etc.

Varför inte Ohly – Hägglund, som borde kunna diskutera familjepolitik, hbt-frågor, fastighetsskatt, klimat etc.

OK, Maud Olofsson blev utan, men det går nog att få in henne också på något sätt.Kanske med Peter Eriksson, men det vore kanske orättvist….

Poängen är att vi måste synliggöra varandra för att kunna få en större del av den politiska kakan.”

Tja, vad tror ni ska vi småpartier fajtas eller är det dags att införa tvåpartisystem?

Andra bloggar intressant om: partiledardueller, tvåpartisystem

Annonser

3 kommentarer

 1. cleo · oktober 8, 2007

  Jag håller med. Debabten var tråkig! Urtrist! Båda var parodier på sig själv. Varför detta fokus på M och S? De är störst? Ja, men de får ju störst utrymme också. Jag vill se mergGrön debatt? Debatt om människosynen/värdet? Framtidsdebatt? Visioner? Sveriges roll i världen? Debatt med inbjudna gäster som ställer frågor direkt. pensionärer, arbetslösa, ungdomar, invandare. Politiker kommer för lätt undan… och VI andra står kvar utan svar. Vad vill de egentligen?

 2. thomas · oktober 8, 2007

  Jag tycker att journalisterna på TV skulle bemöda sig mer om att visa fakta runt det som debatterats på ett lättfattligt sätt. T.ex. ”här är ett diagram på hur mycket skatter som betalas in totalt sett”. ”Det här diagrammet visar vart skatterna går”. Jämför historiskt och med andra länder.

  Andra exempel som jag tror skulle vara intressant är grafik som belyser hur den progressiva skatten slår. Jämför historiskt och med andra länder. Jag är så trött på debatten om orättvisorna och att de som tjänar mer ska betala mer. Det gör de redan, med råge. Och sen lite till. Det är bl.a. därför det är hart när omöjligt att sänka en skatt utan att de på nåt sätt gynnas av det.

  Visa gärna att Försäkringskassan betalade ut 400 miljarder förra året och hur mycket det blir utslaget per förvärvsarbetare. Visa hur sjuka vi är, historiskt och jämfört med andra länder. Det ger en rätt sjuk bild av vårt kära land.

  Det är en hel del sådana fakta som skulle behöva visas helt fritt från politiskt perspektiv. Bara rena skära fakta. Hade det gjorts igår så hade Mona Sahlin framstått i väldigt dålig dager. Om det, mot förmodan, skulle göras fortsättningsvis så kommer Socialdemokraternas politik att framstå i precis lika dålig dager. Det är säkert där skon klämmer. Det finns lite för många journalister som sympatiserar med vänstern för att media ska lyfta fram den ocensurerade bilden av den krassa verklighet vi lever i idag.

  Politikerna tillåts att stå och ljuga idag och i stället för att lyfta fram fakta så står ord mot ord i debatten (vilket naturligtvis gör att väljarna i respektive läger misstror motståndaren). Eller vad sägs om Mona Sahlins utspel om att ungdomsarbetslösheten har ökat?

  P.S.
  Både V och MP får redan oproportionerligt mycket tid i TV-rutan. Det finns betydligt intressantare debatter att ta till.

 3. Ping: Centern och Opinionen « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s