Nobel Medalj till Musmördare

Tydligen blir årets medicin pris kontroversiellt. Svd skriver så här i ingressen:

”Valet av amerikanen Mario R Capecchi och britterna Martin J Evans och Oliver Smithies som årets pristagare i medicin/fysiologi är väntat, men också kontroversiellt. ”Djurrättsaktivister kan komma att reagera eftersom möss används i försöken”, säger SvD:s vetenskapsreporter Inger Atterstam.”

Inte nog med att att man kan få Djurrättsaktivister efter sig utan även den amerikanska högern kan komma att reagera då man begagnat sig av embryonala stamceller i sin mössforskning. Syftet med forskningen har varit att se vilka orsaker vanliga sjukdomar har på genetisk nivå och därmed kunna utveckla bättre läkemedel.

Själv tycker jag att studier på djur, typ möss, är rimligt så länge nyttan är betydande och konsekvensen är mindre lidande för människor.  Vid all hanteringa av djur gäller att minimalt lidande ska tillfogas dem. Det finns så mycket lidande i den gigantiska köttproduktion som vi människor upprätthåller att det blir smått löjligt att protestera mot ett dödande som faktiskt har betydelse och som är i någon mening nödvändig.

Vad tycker ni?

Andra bloggar intressant om: nobel, djurrätt, nobelpriset, nobelpriset i medicin, djurskydd

Annonser

7 kommentarer

 1. Simon Kefas · oktober 8, 2007

  Jag tycker att det största hotet mot djur är överbefolkning och svält, inte forskning eller köttindustrin.
  Sen kommer alla naiva försök att rädda minkar genom att släppa ut dem i naturen, antingen till en plågsam död, eller på bekostnad av någon annan djurart (te.x skärgårdsfåglar).

 2. SurGubben · oktober 8, 2007

  Musmördare? Månne min katt – Kefalus – är kandidat till Nobel proset??

 3. Glen · oktober 8, 2007

  Jag håller med allt du skrev, och tyckte att din titel var klockren! Kult 😀

 4. Ulf L · oktober 8, 2007

  Hur den kristna höger skulle protestera har jag svårt att se. De gjorde försöken med embryonala stamceller från möss, inte människor, och det är väl inget de blir upprörda över.
  Snarare är det väl miljömuppar som skulle reagera eftersom man gick in och modifierade den genetiska koden på samma sätt som med genemodifierade grödor.

 5. elvelin · oktober 8, 2007

  vet väl inte om det finns så mycket mer att säga om det hela. tycker att du täkt upp det mesta.
  visst finns det mycket djur som lider, och det finns många som kanske skulle kunna ha det bättre. och de som skulle kunna göra något åt detta är vi människor, så länge vi inte gör något åt detta så kommer inte något att hända. i detta fall tycker jag väl att det kan vara helt okej att testa på djur då det framtiden förhoppningavis kan rädda liv. dock finns det mycket onödig forskning på djur som kanske utsätter djuren för onödigt lidande.
  det finns nog många personer som skulle protestara mot dessa djurförsök. och kan nog hålla med om att den (i detta fall) amerikanska kristna högern skulle kunna protestara vilt. då man går in och mixtrar med gudsskäpelase.

 6. Paradigm · oktober 10, 2007

  ”Själv tycker jag att studier på djur, typ möss, är rimligt så länge nyttan är betydande och konsekvensen är mindre lidande för människor. Vid all hanteringa av djur gäller att minimalt lidande ska tillfogas dem.”

  Har du tänkt på att det inte finns någon gräns för hur mycket lidande man kan utsätta djuren för och ändå instämma i ditt uttalande?

 7. joakimhorsing · oktober 10, 2007

  Ja, det har jag tänkt på.
  Bygger väl lite på min optimism angående att man faktiskt kan utveckla metoder så att djur inte lider. Men, visst, i slutändan är det människan som räknas inte mössen.

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s