Sparkad Sosse Sparkar Slottet

Herr Ambassadör Danielsson uttrycker på DN debatt en vilja att avskaffa utrikesnämnden och därmed ”befria” kungen från politiken. I en kommentar till artikeln säget Bildt att Danielsson är att betrakta som en partiarbetare vem som helst. Nu är ju Danielsson UD anställd, vilket ger honom en god position att skjuta skarpt.

Anti-royalismen är dominerande bland dagens politiker, liksom oviljan att sätta sitt mandat i spel över monarkins vara eller inte vara. Men det är strategiskt viktigt att då och då ge kungahuset en välplacerad spark och också testa folkets reaktioner. Att avskaffa utrikesnämnden är väl en god testballong.

Jag menar lyckas vi inte med det lär vi inte kunna avskaffa monarkin på ett bra tag.

Återstår och se vilka konsekvenserna blir för Danielsson denna gången. Tämligen förunderligt att karln inte ligger lågt!?

Andra bloggar om intressant om: Danielsson, kungahuset, monarkin, utrikesnämnden

Annonser

8 kommentarer

 1. Gurrapurra · oktober 8, 2007

  Jo du, det hade varit bra om vi kunde återfå en demokratin här i landet. En demokrati där de folkvalda gjorde som folket vill. Nu skall istället folket informeras om det inte tycker som de folkvalda.

  Ett typexempel på den nu härskande typen som anser sig vara mer jämlik verkar din kollega Gustaf Fridolin vara.

 2. Rojalist · oktober 8, 2007

  Den kungliga familjen ger framförallt kontinuitet och stabilitet i ett land som Sverige.
  Jag anser att kungen spelar en viktig roll i utrikesnämnden – eftersom statsbesök och liknande ofta utförs av kungen och hans familj.
  Att bara få direktiv om sina planer utifrån några av riksdagen utfärdade promomerior – vore väl att gå ett steg för långt.
  Jag tycker dessutom illa om att socialdemokraterna som för fram Lars Danielsson som någon sorts slasktratt – utför alla obekväma uppgifter.

 3. Mr.Z · oktober 8, 2007

  Jag gillar dina ssss…

 4. hampus Eckerman · oktober 8, 2007

  Fast Gustav Fridolin (ej Gustaf) är väl inte en del av den härskande klassen? Om man inte menar journalister då, men antaligen har hans chef Jan Scherman mer makt då.

 5. Axel Th. · oktober 8, 2007

  Sverige tjänar miljarder på att ha en krönt kung, som saluför näringslivets produkter på den utländska marknaden. En statsmimister har inte samma pr-värde

 6. Marianne · oktober 8, 2007

  Kan man inte utlysa någon ambassadörstjänst i något väldigt avlägset och socialitiskt land – som ende sökande bör Lars Danielsson ha goda möjligheter att få tjänsten.

 7. Glen · oktober 8, 2007

  Kungar behövs helt ekelt inte. Jag skulle kunna tycker det är ok om dem fick jobbet pga kompetensen men bara för att man födds? Det är bara löjligt.

  Det duger med en ambassadör som har kompetensen. Och det bli inte lycker mycket slöseri med skattemedel.

 8. Lars Nordlund · oktober 8, 2007

  I samtliga länder, utom Sverige, har statschefen (monark eller president) ett antal basuppgifter. Dessa är att formellt utnämna regeringen, utfärda lagar, formellt tillsätta högre tjänstemän och så vidare. Kungen är statschef och med det följer att han skall ha ett antal uppgifter enligt internationell praxis. Den nuvarande ordningen med att kungen som statschef knappt har några statliga uppdrag är anmärkningsvärd. Som företrädare för ruket är det viktigt att han får information från både den då sittande regeringen och oppositionen om utrikespolitiken. Därför behövs utrikesnämnden. Han bör också ha ett antal basuppgifter, som att formellt stadfästa och skriva under viktigare dokument som företrädare för Staten Sverige, en markering av kontinuitet och att vissa saker står över politiken och är Staten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s