Våldtäkt gav Celldräkt

Idag föll domen över Stureplansprofilerna. Fängelse i fyra år och ett nöjt offer blev utfallet. Bakgrunden till rättsfallet kan man läsa på på DN här. I korthet; en kvinna följer med två män till en av männens lägenhet. De har sex, till en börja frivilligt, men sedn övergår det mer och mer till rena våldtänkten där kvinnan vilt och upprepat protesterar. Detta styrks av sms trafik mellan männen.

Precis som DN skiver sänder denna dom viktiga opinionsbildande signaler till samhället, främsta att:

 • Vilken sexuell historia en kvinna har är irrelevant för om det ska betraktas som våldtäkt
 • Det är ingen ursäkt att kvinnan varit kraftigt berusad

Advokat Louise Bjurwill säger följande till DN:

 ”Jag tyckte att det var uteslutet att männen inte hade förstått att kvinnan inte ville. Det var en ren våldtäkt och med tanke på de sms som de skickade efteråt kan man dra vissa slutsatser utifrån det. Männen hade förstått att de hade gått över gränsen.”

Det övergripande budskapet till alla potentiell våldtäktsmän är glasklart och formuleras väl offret advokat:”Domen visar att ett nej är ett nej”, Förhoppningsvis leder detta till att fler kvinnor kan känna sig trygga med att kunna leva ut sin sexualitet till den gräns eller nivå som de SJÄLVA sätter och många unga brunstiga män på stureplan och andra ställen fått sig en tankeställare.

Andra bloggar intressant om: stureplansprofilerna, våldtäkt

Annonser

8 kommentarer

 1. Gudrun Ivanhoe · oktober 16, 2007

  HD nästa. Bara en tidsfråga innan de går fria och gör det igen.

 2. elvelin · oktober 16, 2007

  hoppas bara att detta är något som håller ilängden. är dock mycket tvecksam till detta, detta bara är ett ända fall. risken är att de överklagar och så står vi där igen. den stackars kvinnan får blotta allt om hennes sexliv dryckesvanor vad hon brukar ha på sig för underkläder och vilka hon umgås med. hur ofta hon är full och vad hon äter till frukost och om hon stoppar fingrarna i halsen för att hon har ätstörningar.
  och så får killarna en mildare dom.
  men jag hoppas dock inte att detta händer utan att samhället kan vända här och bestämma sig för att våldtäkt är våldtäkt även om tjejen hade kortkort och stringtrosor och går ut och driker mer en ett glas öl med sina vänner och har engångsligg någon gång i månaden. utan att ett nej är ett nej även om hon är onykter.

 3. joakimhorsing · oktober 16, 2007

  I just detta fallet är risken för en omprövning i HD minimal. Sedan är det klart att detta bara är ett fall, men det har onekligen fått mycket uppmärksamhet. Min förhoppning är i alla fall att det sänt en del goda signaler om vem som sätter gränserna – nämligen den som inte vill!

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 4. Glen · oktober 17, 2007

  Det är fortfarande upprörande att dem kunde frikännas i tingsrätten. Skillnaden mellan att helt frikänna och att dömas till 4 års fängelse är ganska stora och är ett tecken på vilka svaga rättighet offer för våldtäkt har. I detta fall har det varit pga att tjejen vara ledsen och hade ganska många dokumenterade skador efteråt. Egentligen ska det räcker med att hon har sagt nej. Det verkar vara fritt fram att våldtag tjejer bara att man inte är för våldsam. Eftersom tjejen att det svaga partiet i att våldtäkt kan det inte ställas samma beviskrav på hennes ord som på mannen utan att det bli orättvisst.

 5. elvelin · oktober 17, 2007

  så som jag ser på det, är är det okej att våldta en kvinna eller tjej bara för att hon har kort kort och stringtrosor enligt rätten idag.
  det är dess utom ännu mera okej om hon dricker mer en ett glas vin i veckan och tar hem engångs ligg mer än en gång om året.
  ska det inte vara okej att våldta en kvinna ska det vara en nunna, så känner i alla fall det när det gäller denna fråga.
  och jag tycker inte att jag som kvinna ska behöva vara rädd för att bli våldtagen och det gådtas bara för att jag har stringtrosor och kortkort.

 6. Magnus · oktober 17, 2007

  Citat från Glen ”…Egentligen ska det räcker med att hon har sagt nej….”.

  Det ska inte räcka med att kvinnan säger nej, det måste även i fortsättningen kunna bevisas med någon form av stödbevising att kvinnan verkligen sagt nej, eller att hon haft sex mot sin vilja.

  Ett nej är ett nej sa dommaren om målet. Men ett nej har alltid varit ett nej, och denna dom förändrar ingenting vad gäller den biten. Ett nej kommer även i fortsättningen inte att räcka, utan det kommer även fortsättningsvis att krävas stödbevising som påviasr att kvinnan verkligen sagt nej och att hon bevisligen haft sex mot sin vilja.

 7. Ping: Gester…med ord » Blog Archive » Det var på tiden
 8. Glen · oktober 17, 2007

  Magnus: ”Ett nej kommer även i fortsättningen inte att räcka, ”

  Det vu ju det som var min poäng, att så länge detta inte räcka så kommer man kunna fortsätta våldta tjejer i fred.

  Om en tjej säger nej i Australien till exempel så räknas det som våldtäck. Dock anpassas straffet naturligtvis efter hur mycket tjejen har råkat ut för.

  stödbevisning som du säger kommer alltid i dem flesta fall att inte finnas utan bli hennes ord mot hans ord, därför att beviset att hon har inte sagt nej borde snarare ligger hos mannen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s