Djävulen är är en naturlig del av svensk politik

”Djävulen finns i detaljerna” sa Mona Sahlin i dagens partiledardebatt och menade att summan av alla bitar i den borgliga politiken bildar ett djävulskt pussel. Vad som utmärker Djävulen är att han har idel onda avsikter. Han har en plan och handlingarn bildar ett mönster med väldigt speciella avsikter.

På samma sätt har borgarna en plan och en avsikt, nämligen att gynna vissa specifika intressen och det är detta som syns i detaljerna och inte i retoriken. Nu är detta ingen ny företeelser utan är snarare ett utmärkande kännetecken för svensk politik, nämligen att olika intressen står mot varandra. I USA, för att ta ett exempel, är det snarare två tämligen koherenta värdesystem som står mot varandra.devil

I Sverige har det varit de förmögnas, de frisinnades, böndernas och arbetarnas intressen som varit det centrala. Undantaget är väl liberalerna och på senare tid kristdemokraterna där politiken i högre grad varit idébaserad.

Allra starkast har förstås intressepolitiken varit på vänsterkanten där arbetarklassens intressen varit själva syftet med politiken. Det är därför väldigt naturligt att Mona Sahlin tänker i de banor som hon gör. Det är rent av livsnödvändigt för socialdemokratin att hitta sin Djävul i detaljerna och gärna personifierad i en moderatledare.

Andra bloggar intressant om: partiledardebatten, ideologi, politik, Mona Sahlin

Annonser

3 kommentarer

 1. björn lennart · oktober 17, 2007

  det är ju en metafor
  man ser ju saker på olika sätt när man bedömer
  att det finns olika intressen är ju givet

 2. Glen · oktober 17, 2007

  ”Undantaget är väl liberalerna och på senare tid kristdemokraterna där politiken i högre grad varit idébaserad.”

  Detta stämmer ju inte alls. Menar du verkligen att vänster är inte idébaserad? Varför blunda då vänsterpartiet för vad kommunism innebär och sossarna för hur illa dem behandla individer som inte är med i facket? För att nämna några få exempel på en ganska lång lista.

  Idé hos er är ju att man har inte rätt till den pengar man tjäna utan ska vara tacksam mot staten för det lilla man får behålla. Vidrigt…

 3. klotband · oktober 18, 2007

  Du lyfter inte fram det mest intressanta. Att de borgliga har breddat sin intressegrupp till att gälla så många som möjligt. Det är detta Sahlin försöker dölja genom demagogisk exorcism och socialistisk inkvisition (hota med högerspöket).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s