Barnsjukhus ett första strategiskt steg mot att montera ned den solidariskt finansierade välfärden

Usch, vilken lång rubrik det blev!  Nåja det är ju precis det som det hela handlar om när ett helt privat ”barnsjukhus” öppnas ”finansierad” via en privat försäkring. Precis som kundvalsystem på många håll i landet är ett första steg mot fria etableringar av vård och omosorg är detta en förberedelse för att införa försäkringslösningar på bred front. Okej, ett myrsteg, men ändå.

Det handlar om smarta förberedelser helt enkelt. Vet inte vem som står bakom men är det ett större företag är man säkert klyftiga nog att göra försäkringen så billig att vem som helst kan teckna den. Företaget kan ju sedan bokföra det som strategiska utvecklingskostnader eller framtida investeringar.

Vad vi ser är en spjutsspets i ett omfattande systemskifte.

Andra bloggar intressant om: privat sjukvård

Annonser

3 kommentarer

 1. me · oktober 24, 2007

  Det som i verkligheten behövs är vårdinrättningar som man kan nå. Idag stoppar den offentliga vården vanligt folk med hjälp av telefonsvarare, öppettider som kräver att man tar ledigt från jobbet, långa väntetider om man lyckats få en tid och köer som ofta finns där bara för ”att det är bra med köer”.
  Så länge vår välfärd är organiserad på detta sätt kommer privata initiativ att vara bättre lösningar. Detsamma gäller exempelvis för skolor. Om en lärare skall ha kvartssamtal kvällstid går det åt tre – fyra kvällar för läraren. Om föräldrarna i en klass skall ta ledigt från jobbet för att gå på kvartssamtal dagtid då förlorar samhället tjugo – trettio arbetsdagar.
  Tyvärr verkar våra myndigheter och vår välfärd vara organiserad för att personalen skall ha det bekvämt. Jag anser att välfärdssystemen bör omorganiseras så att det är möjligt att komma i kontakt med de som skall hjälpa oss utanför våra arbetstider. Om myndigheter och andra välfärdsinrättningar har längre öppettider (ex 8 – 22 istf 9 – 15) då kan de ju ha mindre lokaler eftersom all personal inte behöver arbeta samtidigt och på detta sätt spara pengar åt skattebetalarna.
  Jag har inget emot offentligägd välfärd, men den skall fungera för vanligt folk och man skall inte känna sig som en skurk som skall vara tacksam för att man får hjälp av välfärdssystemen när de behövs. Om välfärden istället är försäkringsfinansierad då behandlas man som en kund och kan räkna med mycket bättre service än många offentligtägda välfärdsinrättningar kan erbjuda idag.

 2. Glen · oktober 25, 2007

  Bara för att det finns privata alternativ innebär inte att man ta bort allmäna sjukvård. Det finns faktiskt ett mellan läget. Du är rätt så paranoid ibland.

 3. joakimhorsing · oktober 25, 2007

  Me, i en del håller jag med dig fullständigt, vården kan och bör vara mer serviceinriktad och ha ett mycket bättre bemötande! Därifrån är dock steget långt till att införa en individuell försäkringslösning som grund för sjukvården.

  Glen, jag medger ju att det är ett myrsteg, men visst en smula paranoid är jag kanske i detta fallet…

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s