Dumbledore är gay?

Enligt Tv4 meddelar författarinnan till Harry Potter att en av romanfigurerna är homosexuell, nämligen rektorn för Trollskolan, professor Dumbledore.

Jättebra, men det ställer onekligen frågan om vad en författare till en bok har för precisieringsrätt. Hon liksom oss andra måste väl luta sig mot stöd i texten? Min undran är om det framgår i böckerna att Dumbledore är gay?

Om vi antar att det inte gör det kan man då verkligen hävda att han är det, ens om man är författare till texterna? Är det någon skillnad om jag hävdar att Harry Potter saknar lilltå på högra foten, brer marmeladen från vänster till höger och och lägger en ost skiva över eller något dylikt, än om Rowling hävdar detsamma?

Andra bloggar intressant om: Harry Potter, Dumbeldore, fiktion, realism

Annonser

2 kommentarer

  1. Odelberg · oktober 25, 2007

    Som författare ger Rowling läsaren material att fantasiera med, hon väljer själv hur mycket läsaren ska behöva knyta ihop själv. Med detta resonemang tycks ju Rowling ha all rätt att ändra på det material som hon ger ut. Men och andra sidan tycker jag att det är ett lustigt beteende från Rowling att ändra det som redan är tryck. Hon har rätten till det men det är icke desto mindre ett underligt beteende.

  2. Sofia · oktober 27, 2007

    Rowling skrev som biografier om alla sina karaktärer som finns med i böckerna. Allt berättas inte för läsaren genom storyn. Det finns ingenting i böckerna som säger att Dumbledore är varken det ena eller andra. Anledningen till att det kom fram att Dumbledore var homosexuell är att på den öppna frågestunden med JK frågade ett fans om Dumbledore, som själv förespråkar kärlek, någonsin hade varit kär själv. Rowling berättade då att Dumbledore var gay och kär i den omnämnda Grindewald.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s