Skruvat nyspråk i Moderata handlingsprogrammet

I förslaget till Moderat handlingsprogram behöver man inte läsa särskilt länge förrän man inser hur det kommer att bli i svenska politisk debatt framöver. Man kmmer överta retoriska fält och fylla dem med eget innehåll. Ett extremt skruvat exempel hittar man under rubriken Frihet att bestämma själv:

”Företagande, konkurrens och valfrihet är krafter som utjämnar skillnader mellan människor och bidrar till ett samhälle präglat av gemenskap och solidaritet”

En tidgare moderat misstänker jag skulle uttryckt sig som att företagande, konkurrens och valfrihet bygger välstånd, självständighet och entreprenörskap och detta inte är oförenligt med ett samhälle präglat av gemenskap och solidaritet.

De nya moderaterna vränger det hela till att verka som att det är konkurrens etc som skapar gemenskap!! Med en sådand retorisk strategi fjärmar man sig milsvitt från allt vad som kan betraktas som intellektuell hederlighet.

Andra bloggar intressant om : moderaterna, politik

Annonser

2 kommentarer

  1. jimpan · oktober 25, 2007

    Sociologen Georg Simmels s k lag säger visserligen att en grupps inre sammanhållning är beroende av den yttre pressen, så visst kan konkurrens skapa gemenskap. Men kanske inte en gemenskap bestående av dem som konkurrerar mot varandra…

  2. joakimhorsing · oktober 25, 2007

    Nej det är nog inte riktigt applicerbart kan jag tycka. En annan variant är förstås att säga att konkurrens skapar välstånd som skapar ett stabilt samhälle som i sin tur är förutsättningen för samhörighet och gemenskap, men det är nog också det ganska krystat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s