S-rådslag om skolan skrämmer skiten ur mig

Okej, det var vulgära ord,  men efter att sett en ledarfigur för S-skolrådslag reagera över ett inslag från en engelsk skola, som får lumpen att framstå som ett flumparadis alá Kristiania, blir det ganska naturligt att uttrycka sig så. Det var i programmet Skolfront i Svt’s Kunskapskanal detta surrealistiska drama ägde rum där denna sosse och en borglig politiker efter att ha sett barn marschera i höger och vänstertrafik, lägga ner pennor på kommmando, aldrig uttrycka en enda självständig tanke och andra militärfasoner, helt gravallvarligt nicka och säga att jo men svenska skolor behöver ett tydligare regelverk. Det dröjde ganska länge i intervjun förrän de bägge politikerna något tverksamt medgav att det fanns en del nackdelar och faror med den engelska skolans sätt att hantera eleverna. Succesivt nyanserades bilden och vi ramlade åter tillbaka till verkligheten.

Det finns saker vi har att lära av den engelska skolan och det finns saker som helt klart kan förbättras i den svenska skolan. Vad som skrämmer mig är att socialdemokraterna liksom borgarna nu kommer att vilja vända skutan helt om och först till varje pris skapa orning, reda och disciplin för att sedan liksom bara lägga på kreativitet, självständighet och medinflytande. Detta är farligt även om det bara så att säga sker i tanken och i den politiska viljan.

Ordning och reda i skolan måste sättas i relation till ett mål om en skola som kreativ och dynamisk och den måste springa ur respekt och tolerans snarare än fruktan för bestraffning eller hopp om belöning.

Det vi framförallt kan lära oss från den engelska skolan i programmet är hur oerhört viktigt och centralt ett starkt och gott pedagogiskt ledarskap är.

Andra bloggar intressant om: s-rådslag, skolan

Annonser

7 kommentarer

 1. Anna · oktober 31, 2007

  Suck. Tänker att det behöver inte sägas men din rubriksättning provocerar fram ett småilsket svar. Nej. Alla sossar är inte så. Utan att riktigt veta vad vi tycker just nu, det vet ju ingen, det är ju därför vi har rådslag och lyssnar så tänker jag att vi inte står för en skolpolitik á la Hets.

  Vilka socialdemokratiska skolpolitiker KÄNNER du som står för en sådan politik? (Om du känner några så kanske du iofs inte behöver peka ut dem…)

  Visst befinner vi oss i en tid när det kan kännas lockande att ta till enkla lösningar på svåra problem. Där enkla budskap kan verka väga tyngre än bra reell politik. Men socialdemokraterna är ett parti som består av många människor och som innanförstående betraktande så skulle jag vilja hävda att vi även hyser viss mångfald.

  För egen del så vägrar jag bli ihopbuntad med en enstaka socialdemokratisk företrädare i kunskapskanalen som på inget sätt ensam har tolkningsföreträde för vad en socialdemokratisk skolpolitik är.

  Ha det!

 2. joakimhorsing · oktober 31, 2007

  Jag buntar inte ihop någon med någon. Det var en prominent företrädare för rådsslaget jag reagerade emot, vilket också framgår av den visserligen provocerande rubriken. Nej, jag känner inga sådana sossar. Tvärtom har en del av min egen skolpolitik formats av goda socialdemokratiska skolpolitiker. De man ”älskar” ”agar” man antar jag…

  Att det finns en rörelse inom socialdemokratin som inte har helt få anhängare och som har helt andra idéer och en helt annan retorik tycker jag är tämligen uppenbart.

  Min oro gäller inte vad socialdemokratisk politik är utan vad den kan komma att bli. Snubben på TV var tydlig på den punkten, samtidigt som han antydde att en rad förändringa sannolikt kommer att ske.

  Sedan är det ju riktigt intressant ditt resonemang om att bli ihopbuntad. Vad innebär det att bli ihopbuntad? När måste man oundvikligen bli det? Självklart kan man inte bli ihopbuntad med en annan individ, i alla fall inte vilken som helst.

 3. Glen · november 1, 2007

  Jag kan håller med att extremt mycket disciplin är inte bra för barn i skolan. Samtidigt så borde även svenska skolsystemet ‘skrämma skiten ur dig’ pga den oordning och oreda samt misslyckandet att utbilda barnen.

  Det finns en mittenväg med tydliga regler och konsekvenser.

  Slutsatsen är att man ska inte har orimliga eller onödiga regler som i england, men man ska inte heller bara lita på att studenterna är ‘duktiga/snälla’ vilket är otoligt naivt. Alla är vi maniskor…

  Bort med dem som inte uppför sig och störa andra studenter.

 4. Glen · november 1, 2007

  ‘snarare än fruktan för bestraffning eller hopp om belöning.’

  *Suck*

  Tydligen finns det likheter mellan skolan och politik.

  Vi kan inte alla bli politiker som inte ta ansvar för sina handlingar…

 5. Anna · november 1, 2007

  Alltså. Problemet är ju som du själv säger rubriksättningen. Hade du sagt att NN:s syn på skolpolitiken skrämmer skiten ur dig hade det varit helt i sin ordning. Men nu ondgör du dig över att socialdemokraterna har ett rådslag där vi diskuterar skolpolitik. Det blir fel tycker jag.

  Vi är nu i ett läge internt där vi debatterar skolfrågor högt och fritt för att sedan i någon slags demokratisk anda bestämma färdriktning. Det kommer inte att ske genom ett ensidigt beslut av någon enskild s-företrädare på svt:s kunskapskanal.

 6. H H · november 1, 2007

  Jag tycker att den socialdemokratiska omsvängningen är mycket välkommen. Det får vara slut på flummet i skolan. Rättning i leden och en ordentlig fostran är verkligen på tiden.

 7. Peter Karlberg · november 1, 2007

  Jag har försökt komentera stora delar av det förslag som rådslagsgruppen nu lagt. Det är en lite underlig ordning när man inte får tag på någon sammanställning av inkomna synpunkter och det därmed inte är möjligt att diskutera ”med varandra”. Förslaget är en blandning av anpassning till den rådande mediabaserade bilden av kaos i skolan och en del riktigt bra framåtsyftande förslag – något ambryo till en vision för skolan på 2000-talet är det dock inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s