En liten förutsättning blott – dock!

Rymdstyrelsens Johan Marcopoulos skriver en framtidsartikel i Aftonbladet idag som naturligt främst fokuserar på våra bedrifter i rymden. 2057 spås att vi har folk på Mars. Jag tror starkt på teknisk utveckling och rymdfärder har alltid fascinerat mig, men samtidigt måste vi nog inse att de kommande decenniernas utmaningar inte främst finns i rymden utan här på vår planet i form av klimatrubbningar och störningar i ekosystemen.

marsOmställningen till klimatneutrala energislag kommer sannolikt temporärt minska den ekonomiska slagkraften på bekostnad av storstilade astroäventyr. I alla fall om vi ska driva parallella forsknings- och utvecklingsinsatser på flera ställen samtidigt. Samarbetet kring rymden måste ytterligare förbättras och bli en gemensam planetär angelägenhet.

Förutsättningen för att Mars 2057 ska bli verklighet är att jordens stormakter samlar sig för att minska konflikterna i världen. En värld i fred och samarbete har råd att även satsa på rymden trots att den stora utmaningen ligger betydligt närmare jorden, någonstans i stratosfären!

Andra bloggar intressant om: Rymden, rymdfärder, Mars, fred, klimatet

Annonser

En kommentar

  1. Kalle · november 7, 2007

    De kommande decenniernas största utmaning är Peak oil och inte ”klimatrubbningar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s