Naturkatastrof i Finland – Sju uppges vara döda!

Åter igen har en kortslutning skett i den mänskliga hjärnbarken. En ung människa har tagit vapen i sina händer och hänsynslöst mejat ner människor på en skola i Finland. Naturkatastrofer kan aldrig helt förhindras men dess skadeverkningar kan minskas. I detta fall genom att till exempel inte tillåta stora mängder vapen i fritt omlopp. Samhällen som inte vidtar sådana försiktighetsmått som t. ex USA löper större riska att drabbas.

Denna gång slog blixten dock inte till i USA utan i vårt grannland Finland och givetvis finns det fler saker än restrikta vapenlagar som kan minimera sådana här förfärliga eruptioner, även om just detta måste betraktas som ett basalt grundkrav.

Vad ska man säga? Det kryper närmare nu. Är det slumpen att blixten slog till just här denna gång eller finns det för närvarande en förhöjd risk lite varstans? Har vansinnet i samhället ökat på sistone?

Jag tror det är viktigt att betrakta dåd av detta slag som en slags naturkatastrofer som vi aldrig helt kan skydda oss ifrån. Det gör att vi nyktert kan se hur vi kan skydda oss. Samtidigt tror jag inte att det enbart är en slump utan en riskförhöjning i ett samhälle som går för högtryck i alla möjliga avseenden. Det har sags så många gånger; en globaliserad värld, massinformation och massintryck, oändliga möjligheter, krav, stress, konsumism, psykisk ohälsa etc. Allt som upplagt för att individer med en viss läggning kan utveckla en livsfarlig cynism över sakernas tillstånd.

En kritisk mängd sådana individer i ett samhälle och i kombination med god tillänglighet på vapen bildar en potentiell katastrof. Att det skulle hända i Finland var kansek inte så sannolikt, men otroliga saker händer faktiskt helta tiden.

Andra bloggar intressant om: skolskjutningen i Finland, skolskjutning, Finland, massmord, vansinnesdåd

Annonser

7 kommentarer

 1. Pelle · november 7, 2007

  No offence, du har ett par poäng angående vapenpolitiken men det heter katastrof, inte naturkatastrof..
  Naturkatastrof vore det om skogen föll över skolan och dödade 7 pers. Nu var det inte naturen utan ett psyko som sköt ihjäl dom..(man får inte räkna in den mänskliga naturen i begreppet naturkatastrof, sålunda katastrof)….sluta röka mossa miljöpartiet!

 2. Malin · november 7, 2007

  Ganska svårt att få in en bra vapenlag hit i Finland. Jag läste en gång att Finland ligger högt upp på listan av länder som har flest vapen per invånare eller något sånt. Hur som helst så är de flesta av de här vapnen jaktvapen. Då skulle man måsta förbjuda jakt och då skulle det bara bli ännu mera liv här.

 3. åsiktstorped-micke · november 7, 2007

  Ahem. Naturkatastrof? Vi har uppenbarligen helt olika ordböcker. Det blir lite jobbigt när alla ska definiera sina egna ord, för då brister kommunikationen.

 4. John · november 7, 2007

  Tragisk händelse.
  Intressant syn. Jag har publicerat hans brev på min egna blogg.

 5. Stirner · november 7, 2007

  ”Both oligarch and tyrant mistrust the people, and therefore deprive them of arms.”
  –Aristotle

 6. Ping: Måndagsblogg « Joakim Hörsing
 7. Ping: Ännu en surrealistisk skolmassaker « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s