Den intellektuella giganten Mona Sahlin om betygen

Sahlin går nu ut och vill ha betyg från årskurs sex. Motiveringen enligt Aftonbladet:

”– Vi måste kunna hitta arbetarklassens killar medan tid fortfarande finns att stötta dem.”

Sug på den.

Känn hur all rationalitet långsamt försvinner.

Känn hur allt fokus kring individuella handlingsplaner, att möta eleven där den befinner sig, att utveckla kreativa examinationsformer som inte blott utgår från enkät frågor och att hitta drivkrafterna bakom ett livslångt lärande liksom långsamt tonar bort.

”– Vi måste kunna hitta arbetarklassens killar medan tid fortfarande finns att stötta dem.”

Det är så det kommer låta när skolan blir ett slagfält för partistrateger, demagoger och populister.

Det är så det kommer låta när skolpolitiken lämnar skolans vardag och verklighet på betryggande retoriskt avstånd.

Hälsa Mona välkommen på det rosa molnet Björklund!!

Andra bloggar intressant om: skolan, skolpolitik, betyg, mona sahlin, björklund

Annonser

En kommentar

  1. Tobias Struck · november 13, 2007

    Hörsing. Fråga henne vad hon anser om förmögenhetsskatten, den nya rikemansgynnande fastighetsavgiften (som innebär status qou för normala husägare), minskningar i sjukersättningarna, ökad arbetskraftinvandring från länder utanför Europa (en idé från regeringen som Ams avvisar i sitt remisssvar – invandrarna står ju redan utanför arbetsmarknaden i massor, invänder myndigheten förbryllat, som inte har insett att detta är utbudspolitik), det nya EU-fördraget (som gör att straffrätten, invandringen och utrikespolitiken styrs av majoritetsbeslut i EU-parlamnetet). Fråga henne om Bilderberggruppens möte i Toronto 1996 och varför hon åkte dit just året efter att hon hade fått löpa gatlopp på grund av allt sitt fiffel – ett gatlopp som ledde bort från chansen till statsministerposten. Nu har hon den chansen igen. Men nu är hon en lydig flicka. Så lydig som bara en smiskad flicka kan bli.

    Betyg tidigt syftar inte till att stötta arbetarklassen, utan att låta den förstå tidigt att den är ointelligent, så att den inte gör sig några illusioner om klassresor. Barn från stressade och ”obildade” arbetarhem har sämre förutsättningar för läxläsning. Naturligtvis kommer de generellt att få sämre betyg. Detta sänker självförtroendet och ökar stressen hos de små. Satsa hellre på ordning. Jag menar på riktigt – sätt mobbare och störande elever i särskolor, där de får kanalisera sin energi i fysiskt arbete och möta hårda gränser och goda föredömen. Då får vi det slags andliga kastsamhälle som civilisationen behöver, inte det vulgära fascistiska klasssamhälle som Den Nya Världsordningen skapar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s