Championer, opinioner och undergångstoner

Idag är det åter dags Championerna i Idol att möta svenska folkets hårda dom och för den delen också den där Juryn. Juryn var övrigt så elak mot stackars Andreas att Aftonbladet uppger att vänner till den utsatte föreslår en polisanmälan. Nåväl, signifikant är hur präglade vi börjar bli av alla dessa om- och utröstningar. Att vid otalet tillfällen göra ganska genomtänkta bedömningar är naturligt beteende mönster som jag tror också får genomslag i politiska opinionsmätningar.

Det stående budskapet är att just Din Röst kan avgöra och har betydelse och får konsekvenser. Tidigare fanns den möjligheten vart fjärde år. Ringer det någon från Sifo till dagens svensk misstänker jag inte att man blott rapporterar en inställning, utan man räknar med att det man säger har någonslags betydelse. Det kan väl aldrig vara fel att straffa en regering, eller hur? Detta är självfallet inte hela sanningen om regeringens tapp i opinionen, men kanske en liten förklaring till omfattningen. Alla skandaler i regeringen passar för övrigt in i de mönster som media hanterar program som Idol, Farmen, Robinsson och dylikt.

Det som talar emot mitt resonemang är det faktum att inte V och mp får en större tilldelning av att regeringen straffas.

Vad än förklaringen kan vara, som inte ens Neos morsa kan sätta ord på, så torde undergångskänslor fortplanta sig i Rosenbad lika ångestfyllda som DN’s klimat apokalyps. Jag är lite kluven till denna serie av DN, å ena sidan är den pedagogisk i sitt upplägg och sitt innehåll och andra sidan är den lite väl skrämmande. Precis som Jinge säger är det kanske en smula drastiskt att jämföra jordens framtid med Venus historia.

Andra bloggar intressant om: opinion, Idol, klimatet, media,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s