Kval i Bali Val i USA

Det går segt med förhandlingarna på Bali. USA stretar emot när det gäller avtalskonstruktionen och man har generellt svårt att komma överens om detaljer och när det gäller finansiering av utvecklingsprojekt. Jag skrev igår att det finns en gryende vilja till förändring bland jordens befolkning, men därtill behövs det politiskt mod som inte inåter sig att kvalfullt oroa sig för att just ens egen lilla del av världen ska missgynnas.

Att politiskt mod och ekonomiska styrmedel behövs visar en artikel i Svd om ”the sucker effect”. Ingen vill avstå från något om inte alla andra också gör det. Eftersom vi också är impulsvarelser blir det ganska orimligt att begära att människor ska avstå från en Thailand resa om den bara kostar några tusenlappar. Livsstilsförändringar är ett gemensamt ansvar.

Enligt en rapport från Röda Korset berodde 56% av årets naturkatastrofer på de pågående klimatförändringarna och Klimatpanelen har tidigare uppskattat de totala kostnaderna till cirka 20% av BNP. Ännu ett skäl kan man tycka för att det inte borde vara så dvårt att frammana det där politiska modet.

Givetvis spelar USA en nyckelroll och är en inte så liten förklaring till varför Bali kan komma att bli ett misslyckande. Men som Al Gore sa i riksdagen igår kan en förändring komma till stånd i framtiden, närmare bestämt om sisådär 400 dagar då en ny administration tar plats i Vita Huset.

Andra bloggar intressant om: Bali, USA, klimatpolitik, klimat

Annonser

2 kommentarer

 1. drott · december 13, 2007

  Det suger naturligtvis att klimatförändringar orsakar naturkatastrofer. Det är bara synd att ingen politik i världen kan göra något åt orsaken, nämligen exoatmosfäriska fenomen såsom strålning och liknande. (Temp. upp 0,7 grader de senats 100 åren på jorden, temp. up 0,5 grader på Mars…hoppasan)

  Go’kväll!

 2. Lunken · december 14, 2007

  Skön generalisering! Mars har inte en atmosfär som fungerar på samma sätt. Hur mycket av instrålningen av Mars atmosfär kommer ned till dess yta?
  Och ur ett historiskt perspektiv… hur mycket har Mars temp svängt?
  Hur stor del av Mars tunna atmosfär består av CO2, H20 och MH4?

  Så mycket frågor…

  Om du ska göra en jämförelse som håller någotsånär retorisk kvalitet så försök igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s