Världen misslyckades på Bali

Världen, mänskligheten misslyckades med att samla sig i en gemensam kraftansträngning. På randen till en katastrof var människan inte mogen att anta en utmaning av globala mått. Enligt media anser vår miljöminister Anders Carlgren att Balimötet var en succé – USA ”lovar” att minska sina utsläpp till 2050 med hälften! Inte ens om de verkligen sätter sig för att leva upp till det löftet är det tillräckligt bra.

Europa var det tänkt skulle komma till Bali och ”tvinga” USA att underteckna bindande avtal, men istället var det USA som gick segrande ur förhandlingarna och implementerade sin strategi ála hipp som happ i termer av vaga löften och fromma förhoppningar.

På papper finns nu dock ett avtal som alla länder skrivit under. Givetvis kan man tycka att det är positivt att nu alla är med tillskillnad från förra konferensen i Kyoto, men då ska man komma ihåg att ett decennium förluppit, kunskapen vuxit enormt och opinionen vänt så att till och med australiensare och svenska kristdemokrater insett allvaret. Det går helt enkelt inte att jämföra. Det är som att ha förståelse för att en normalbegåvad tioåring nu hjälpligt kan bokstavera då han inte kunde det som ettåring, men i själva verket borde han förstås läsa böcker vid det här laget….

Okej vi har med USA nu säger ni kanske, det är bra, alla är med och i Köpenhamn fastställer vi skarpa nivåer och då har vi en ny administration i USA och då….

Själv är jag inte så säker på om detta var den bästa strategin. Hade vi haft ett skarpt avtal utan USA så hade nog en ny administration kännt sig ganska tvungna att ansluta sig i efterhand. Men nu släpper vi in USA igen till förhandlingsbordet en gång till. Jag delar bloggen Det Progressiv USA när han säger:

”Världens problem är att den enda nation som skulle kunna ta ledningen och få något gjort i den här livsviktiga frågan är helt ointresserad av att ens befatta sig med frågan. Det är långt ifrån säkert att Hillary Clinton skulle agera på ett mer miljövänligt sätt om hon skulle vinna nästa års presidentval.”

Även en Clintonregim kommer sätta hårt mot hårt och försöka minska avtalets kraft så mycket den bara kan. Men det är klart att DN’s ledare har rätt när den skriver att en ny administration inte kan var mer motsträvig än den sittande…

Uppdatering: Tyvärr ser jag nu på morgonen att samma motsträviga inställning fortfarande finns i Sverige, inte minst på Svds ledarsida:

”Det jag saknar är insikten om att Sverige inte ensamt löser ett globalt problem”, sade Fredrik Reinfeldt till Mona Sahlin i riksdagen i förra veckan. Han har en stor och viktig poäng. Det blir inte lättare att gå före för att man skjuter sig i foten.”

Det Linder inte verkar inse är att den som verkligen går före och skjuter sig i foten är den som kan komma ut som vinnare bland världens länder. Linder inser inte heller att om världen ska kunna lyckas så krävs det att vissa länder går före och visar att det går. Om vi ska vänta på att alla marcherar i armkrok så kan vi nog få vänta tills det är för sent.

Andra bloggar intressant om: klimatet, Bali, klimatavtal, USA

GLÖM INTE ATT RÖSTA PÅ 2007 ÅRS BÄSTA BLOGG

DU GÖR DET HÄR

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s