Digitalt utanförskap?

Svenska Dagbladet rapporterar om statistik från SCB som visar att internetanvändandet minskar med 4% i år i befolkningen. Den största gruppen icke-användare är inte helt överraskande äldre kvinnor och lika väntat är att studenter ligger i topp när det gäller användandet av internet.

Har vi ett digitalt utanförskap? Det vill säga är det ett problem att vissa grupper inte använder sig av modern informations teknologi?

I egenskap av ytterst frekvent användare är det frestande att svara ja på den frågan. Internet i en lagom dos är definitivt berikande och jag gör tappra försök att övertala min mamma att koppla upp sig.

Sedan är det alltid problematiskt att tala utanförskap i svepande termer. Jag har tidigare kritiserat detta begrepp applicerat på arbetsmarknadspolitik. Nu är ju inte internetanvändandet ens i närheten av att vara lika laddat och konsekvenserna av att tala om utanförskap inte så stora.

Man kan väl konstaterat att det digitala utanförskapet är ett problem i den utsträckning som människor upplever att det är ett problem. Jag vill dock inte gå så långt som att negligera situationen. Goda uppfinningar bör komma så många som möjligt till del.

Andra bloggar intressant om: internetanvändande, internet, SCB, utanförskap

GLÖM NU INTE ATT RÖSTA PÅ 2007 ÅRS BÄSTA GRÖNA BLOGG

DU GÖR DET HÄR

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s