Kommentar till Jinges ”vargavrål”

Så jag kunde inte hålla mig. Det blir ett blogginlägg under julvilan i alla fall, mycket tack vare att jag oväntat kan parasitera på en av min mors grannars bredband! Känner att jag vill säga något om debatten kring tävlingen Årets politiska blogg och den ständigt pågående diskussionen om Jinge.

Allra först vill jag dock notera att jag blivit nominerad till nämnda bloggtävling, vilket jag förstås tycker är roligt. Gå gärna till Bloggen Bent och rösta på mig eller någon annan blogg ni gillar. Det finns även ett antal andra gröna bloggar att rösta på.

Således och alltså, det pågår för andra året i rad en bloggtävling arrangerad av den centerpartistiska alliansbloggen Bloggen Bent. Förra året undanbad sig bloggen Jinges Web och fotoblogg medverkan i tävlingen på grundval av vad han själv ansåg vara ett diskutabelt röstningsupplägg. Detta respekterades och sedan förhållandena inte ändrats så utgick Björn som förestår Bloggen Bent att inte heller Jinges ställningstagande ändrats. Högst rimligt även om man kan diskuterar huruvida man egentligen ska kunna avsvära sig sådan medverkan. Man kan ju gott se en sådan tävling som en journalistisk undersökning om vilken blogg som andra bloggare anser vara den bästa. Jämförbart med om en tidning frågar folk på stan om vilken livsmedelsbutik man föredrar. Det är liksom inte läge för ICA att säga att man inte ställer upp av en eller annan anledning.

Sedan kan man förstås fråga sig vilket värde en tävling om vilken som är den bästa politiska bloggen har. Jag har ju själv arrangerat en bloggtävling om vilken som är den bästa gröna bloggen. Syftet med denna är tydligare och handlar om att:

 • Stärka grön opinionsbildning på nätet
 • Öka gröna bloggares medvetenhet om varandra
 • Stärka den gröna självkänslan och sammanhållningen

Inget av dessa motiv kan odelat överföras på den aktuella omröstningen. De som nomineras är de som redan finns med på Bloggtoppen, Bloggportalen och knuff.se. Politiska bloggar av olika färg präglas av konfrontation snarare än ett behov av sammanhållning. Misstänksamhet för oegentligheter blir förstås därmed mycket större.

Slutsatsen av detta är inte att dissa tävlingen Årets Politiska Blogg. Jag tycker sådana här initiativ är roliga. Men vi måste vara medvetna om att vi egentligen redan vet vem som är årets politiska blogg genom att titta på Knuff.se, justera en smula mot Bloggtoppen, samt gardera med några jokrar, eller? Jinge eller Blogge Bloggelito, med jokrarna Isabella Lund och Opassande är min gissning. Nu är ju Jinge som sagt borträknad….så då är det väl Blogge….?

Intressant är ju att det är just dessa herrar som nu bröstar upp sig och att bloggen Opassande jämför dem. Kanske ska man se det som en kamp på upploppet med Jinge som Hare…

vargI ett inlägg kallar Blogge Jinges inlägg för Avgrundsvrålet från Haninge. Blogge justerar det i en kommentar till Vargavrål, därav min rubrik. I inlägget radar Blogge upp en rad åsikter om Jinge som är synnerligen väl spridda:

 1. Jinge ägnar sig åt manipulation och censur av kommentarerna på sin blogg
 2. Jinge är en ”twinglyhora” av största slag och profiterar stort på reklam
 3. Jinge trixar och modifierar sina inlägg för att maximera sin synlighet på portaler och via twingly
 4. Jinge beklagar sig och bloggar ofta om brister och felanvändning av pingtjänster
 5. Jinge är konspirationsteoretiker och strävar efter uppmärksamhet
 6. Jinge anger inte källor korrekt och är ogin när det gäller att länka till andra
 7. Jinge anmäler folk hit och dit, t. ex utrikesministern för att inte rensa bland sina kommentarer

Man kan givetvis tycka vad man vill om innehållet på Jinge men vad som är otvivelaktigt är att han är skicklig och driver den mest lästa(så även när twinglyfunktionen temporärt stängde ner) och länkade politiska bloggen. Min kunskap om Jinge är rätt begränsad men provisoriskt skulle jag vilja hävda följande:

 1. Jinge är mycket målmedveten med sin blogg och ser den som ett politiskt verktyg där man kan tumma en del på etiken. Med framgången föds en självmedvetenhet som bland annat resulterar i överdrivna reaktioner, såsom att kalla bloggtävlingen för Bluff och att ta till osaklig argumentering.
 2. Jinge driver en kommentatorisk blogg såsom många andra. Då är det tämligen självklart att använda sig av twingly. Jinges synpunkter på felutnyttjande är i all väsentlighet korrekt och Jinge själv håller en helt klart godkänd twinglyetik.
 3. Att sträva efter uppmärksamhet är okej, liksom att föra konspiratoriska resonemang. Det är också okej att kritisera honom för det. Blogge själv säger ju att ”en daglig dos halsbrytande logik och konspirationsteorier är bra träning för intellektet.” Därmed fyller han ju faktiskt en funktion.
 4. Att citera källor i helt korrekt kronologi tycker jag är ett väl hårt ställt krav på en bloggar. Att Jinge är ganska ogin när det gäller länkning är riktigt. Att skriva två inlägg om Årets Politiska Blogg utan att länka till den är frapperande, men ska förstås förstås ur det faktum att en sådan länkning inte tjänar Jinges politiska syften.
 5. Vilka personer Jinge anmäler är förstås irrelevant när det gäller att bedöma honom som bloggare.

Slutsatsen blir att Jinges vargavrål är en logisk följd av Jinges politiska syften, men att det inte desto mindre är häpnadsväckande taffligt. Jinge får givetvis skylla sig själv. Men inte också desto mindre är det ett fakutm att Jinges blogg sannolikt skulle ha vunnit och att det är en stor brist att den största politiska bloggen inte deltar.

Andra bloggar intressant om: Jinge, Blogge Bloggelito, Årets politiska blogg, bloggosfären, bloggare, Opassande,

Annonser

8 kommentarer

 1. Björn Wadström · december 30, 2007

  Tänk att lilla jag fick vara med i omröstningen. Kanske för att jag aldrig censurerar:) För den som saknar fotoblogg har jag gjort ett litet inlägg… http://wadstrom.blogg.se/1197924134_bjrns_web_och_fotoblo.html

 2. Mange · december 30, 2007

  Busted av Jinges uppblåsthet. *lol*

  Jinge vet exakt hur man köper internettrafik.

 3. Mange · december 30, 2007

  Varför fick förresten inte jag vara med i tävlingen om grönaste bloggen? Jag är ju för att vi stoppar hindrandet för fattiga länder att använda fossilenergi, så att de äntligen kan komma åt inomhusröken som enligt WHO dödar 1.6 miljoner årligen och smutsigt vatten som elnligt UNDP dödar 5 miljoner årligen. Det kräver riktig energitillgång med elnät! Billig sådan som är möjlig för desa länder är fossil. Även utvecklingsländers jordbruk är i behov av gödning, där det viktigaste kvävet tas från luften i en energikrävande process (=fossilt bränsle).

  CO2 är f ö inte alls ett ”hot mot klimatet” (vad nu ”hot mot klimatet” skulle vara för nåt då klimatet ändå varierar naturlig inom ett spann på 15 grader (istid respektive interglaciära perioder); IPCC är en lobbyorganisation som sprider alarmism).

  http://magnusorerar.blogspot.com/2007/12/cosmoclimatology-sol-och-temperatur.html

  Se gärna bloggpostlänken ovan, som visar att det allra mesta av temperaturen på jordytan beror av antal soltimmar, och antal soltimmar står i direkt proportion med molnförekomst. Samvariansen mellan molnförekomst och kosmisk strålning är enormt hög och har beräknats ha 99.5 procents signifikans.

  Denna teori vägrar IPCC att godta, utan skyller istället nästan all klimatförändring på CO2, där man berättar sagor om förstärkningseffekter med skenande klimat.

  MVH, Magnus

 4. joakimhorsing · december 30, 2007

  Jo, förmodligen, men kan det verkligen bara vara trixande? Han har ju 10 gånger så många besökare som en del av de värsta twinglarna…
  Nåja, vad vet jag. Jag är en teknisk idiot *lol*
  /Joakim Hörsing

 5. joakimhorsing · december 30, 2007

  Hej Magnus!
  Tävlingen gällde inte den grönaste bloggen utan den bästa gröna politiska bloggen där grön definieras snävt till miljöpartiet de gröna.
  Om du är medlem i miljöpartiet eller är uttalad sympatisör så ber jag om ursäkt för mitt misstag!!
  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 6. Befria Media · december 31, 2007

  Som alla andra som forsokt kommentera pa Jinge’s blog, sa tar han bort all akommentarer som ar emot honom. Hans argumentations teknik ar pa sorgligt lag niva. Han anander missuppfattningar och kas teorier som fakta, om nagon papekar det sa tar han bort kommentaren med ett argsint epost svar till och med.

  Som manga andra undrat over sa ar hans besokar antal suspekt. Jag laste en person som diskuterade Jinge sade att hans son hade ett program som kunde gara ateruppringning till ip adressen och ladda in ny ip address efter varje aterupprining. Darmed kan man fuska med trafiken, jinge har sakert skaffa nagot sant. Det mystiska med hans siffror var en dag da han pa bloggtoppen registrerade hundrtals besokare men under samma period bara fick ett dussin besokare enligt bloggportalen.

  Det ar lika konstigt som nar du upptackte att han fick massor av trafk trots att twingly funktionen var nere.

  Det ar knappast troligt att han skulle ha 15,000 (nastan bara socialister kan finna hans sida intressant) nar nummer 2-5 pa listan har 5000 besokare/styck. Det luktar fusk, det skulle kanske avslojas om han var med i en tavling, darfor haller han sej undan?

 7. Mange · januari 3, 2008

  ”Hans argumentations teknik ar pa sorgligt lag niva.”

  Ironi:

  Men det är en rätt ”effektiv” argumentationsnivå av en högst troligt gammal (åtminstone) VPK:are. Bolsjevikisk?

 8. Johan · mars 12, 2008

  Jinge kan ALDRIG vara aktuell för någon som helst utnämning. Hans blogg är så enkelriktad, politisk, och kraftigt censurerad, inga som helst kritiska kommentarer får existera. Han kallar alla kritiska röster för ”kommentarspam” och radera allt utom hyllningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s