Oliiiidligt spännande i New Hampshire

Så är det spännande primärvalet i New Hamshire i full gång. Nu klockan 00.15 har följande resultat delgivits:

 • Obama:7
 • Clinton: 0
 • Edwards:2
 • Richardsson: 1
 • McCain:4
 • Guiliani:1
 • Romney:2
 • Huckabee:0
 • Paul:0

De allra mesta pekar på att Obama tar hem spelet för demokraterna och den intressanta frågan är med hur mycket han slår Clinton och hur hon kommer att reagera. Clinton lägret har under eftermiddagen försökt tona ner betydelsen av en förlust. Faktum kvarstår att Clinton spenderat 5,4 miljoner dollar i New Hampshire och i månader att en gigantiskt kampanjorganisation på fötterna. Det blir inte helt lätt för henne att skaka av sig en förlust mot den bakgrunden. Statistiken säger därtill att en seger i New Hampshire är en förutsättning för att gå vidare mot presidentämbetet. Jag är en smula skeptisk till sådan predestinationslära.

På bloggen The fix läser jag att Obamalägret inte slår sig till ro. Talesman Burton säger:

”There is much more work to do and we’re going to continue fighting for every single vote.”

På samma blogg läser jag att Clintonlägret tar in en ”ny” organisationsledare för kampanjen i form av Maggie Williams. Ska vi se det som ett tecken på att en ny strategi är på väg att formuleras?

En annan intressant filur är republikanen Paul, som satsat mycket krut på sin kampanj i delstaten. Hans polare äger lokaltidningar och har tryckt upp mängder med flyers och ett flygplan cirkulerar i luftrummet för alla medborgares upplysning om vem som man borde lägga sin röst på.

I väntan på resultatet tänkte jag göra en liten utbildningsinsats:

Hörsings Primärvalsskola

Demokraterna

För att bli nominerad som det Demokratiska partiets kandidat i presidentvalet krävs att man har stöd av en majoritet av de delegater som sluter upp vid det Nationella Demokratiska Partiets konvent i Denver i augusti. Antalet delegater 4049 och det krävs således minst 2025 röster för att vinna nomineringen. Det demokratiska partiet skiljer på två typer av delegater:1/Pledged2/ Superdelegates Nu är inte delegaterna(kategori 1) formellt bunda att rösta på den segrande kandidaten utan det är upp till varje delstats partiorganisation att försäkra sig om delegaternas lojalitet och kan byta ut delegater som inte anses tillförlitliga. Superdelegaterna utgörs av framförallt höga partifunktionärer, kongressmän, senatorer eller guvernörer. Dessa är jokrar kan man säga eftersom de inte behöver förpliktiga sig att rösta på en viss kandidat. Antalet Pledged är dock större – 3253, mot superdelegaternas 796. Demokraterna använder sig av proportionell representation när de i primärvalen fördelar delegater på kandidaterna. Får Obama 40% i New Hampshire så får han 40% av den delstatens beskärda andel delegater. Dock måste man få minst 15% av rösterna, annars kammar man noll. 

Rebublikanerna

I likhet med Demokraterna utses presidentkandidaten genom enkel majoritet på Republikanernas nationella konvent, som för deras del hålls i Minneapolis i September. Antalet delegater är 2380 och det behövs således 1191 röster för att vinna. Republikanerna har också två typer av kandidater:1/Pledged2/Unpledged Av de 2380 delegaterna är 430 Unpledged. De båda kategorierna väljs på ungefär samma sätt på lokal nivå, men det finns en särskild grupp Unpledged som kallas för Unpledged RNC member delegates och utgörs av höga partifunktionärer. Hur delegaterna fördelar sig på respektive kandidat varierar från stat till stat. Vanligast är att man tillämpar ”winner takes it all” principen. Vinner man med 40% så får man alla delegaterna. RNC är fria att rösta som de vill. Övriga Unpledged är i teorin fria men förbinder sig i praktiken till en viss kandidat. 

NEW HAMPSHIRE

Denna delstat har sammanlagt 39 delegater att utse, 27 demokratiska och 12 republikanska. För republikanerna rör det sig om enbart Pledged medan demokratena utser 22 i primärvalet och har sedan därutöver 5 Superdelegater. Av de cirka 850 000 registrerade väljarna är:30% Republikaner26% Demokrater44% Oberoende 

 Andra bloggar intressant om: primärvalen, USA, presidentvalet, New Hampshire

3 kommentarer

 1. Björn Wadström · januari 8, 2008

  Nu är det sov gott för ikväll. Men läs det senaste jag skrev ”Lite info från en grön bloggar” http://wadstrom.blogg.se/1199835179_lite_info_frn_en_grn_.html Hoppas det kan vara till nytta för många som inte vet hur man pingar..

 2. Ping: Mrs Clinton - you actually did it!! « Joakim Hörsing
 3. Ping: Supertisdagens efterlämnade frågetecken « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s