Därför vann Hillary

Alla hade förhandstippat Obama till seger i New Hampshire, proffstyckare som amatörer. Opinionsundersökningar visade på ett tvåsiffrigt försprång. Ändå vann Hillary Rodham Clinton, visserligen knappt, men hon vann.

CNN’s seniora analytiker Bill Schneider  konstaterar att Clinton gjorde bättre ifrån sig i följande väljargrupper:

  • Kvinnor
  • Väljare vars huvudintresse är ekonomiska frågor
  • Fackligt anslutna väljare

Bortsett från att opinionsundersökningar i primärval förmodligen är ganska osäkra – vad förklarar upphämtningen?

Min gissning är att Clintons ”erfarenhetsstrategi” talar till djupare skikt i amerikanens psyke än Obamas ”förändringsstrategi”. Det vill säga om man konfronteras så kan Clintons strategi få väljare att ändra sig eftersom de ”upptäcker” att skicklighet är avgörande för ett gott arbete Vita Huset. Detta blir dessutom skarpare om Obamas förändringstal saknar substans. (Jag säger inte i nuläget att det är så)

Ur detta följer att Clinton tilläts konfrontera väljarna i för stor utsträckning än vad som var bra för Obamas bästa. Vilket i sin tur innebär att Hillary lyckades elda på sin kampanjorganisation mer än vad den kanske något tillbakalutade Obama kunde åstadkomma med sin.

Givetvis måste man också spekulera i vad mån ”Clintons tårar” spelade in. En diskussion om Clintons ”likeable” framtoning har frekvent varit på tapeten. Har det funnits någon reel sanning i detta så kan förstås en emotionell spricka i den anlytiska fasaden gynnat henne.

En annan aspekt av detta är om det funnits en slags Carnossa-effekt. En kandidat som tar av sig barfota och med stockad strupa ber på sina bara knän om förtroende. Samtidigt som hon nästan hotfullt påpekar det ödesdigra i detta val. En glimt av osäkerhet och en krusning av sympati hos framförallt kvinnliga väljare kan var det som avgjorde det hela.

Seglar Clinton nu åter upp som favorit? Ja, förmodligen. Det menar i alla fall statsvetaren Anders Mellbourn. Han pekar på att Edwards kan vara en nyckel till Obamas undergång genom att försvaga honom i South Carolina som är Edwards hemmaarena.

Andra bloggar intressant om: primärvalen, USA, Hillary Clinton

2 kommentarer

  1. Anders · januari 9, 2008

    John Nichols på The Nation påpekar att opinionsundersökningarna kan visa på större stöd för Obama än han i själva verket har – en del uppger sympatier för en svart kandidat men kan inte förmå sig att rösta på honom (om inte valet, som i Iowa, är offentligt). Rasism kan ha spelat in. Vilket inte förtar Hillarys bedrift. Som kvinna har hon en hel del att kämpa mot.

    http://www.thenation.com/blogs/campaignmatters?bid=45&pid=268328

  2. Ping: President från första dagen? « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s