President från första dagen?

I natt var det slutdebatt mellan Obama och Clinton inför Super Tisdagen då ett stort antal delstater håller sina primärval. En sak var debattörerna eniga om – någon av dem blir USA’s nästa president. Frågan är vem som kan vara det från första dagen? Denna frågeställning härstammar från Clintons angrepp på Obama för han brist på erfarenhet. Obama kontrar med att peka på ett tillfälle då Clinton inte var riktigt vuxen att fatta ett korrekt beslut, nämligen i Irakfrågan.

Hillary påpekade att det krävdes en Clinton för att städa upp efter den första Bush och att det inte är orimligt att tänka sig att det kommer att krävas en Clinton att städa upp efter den andra – och drog ner stor applåder.

Debatten berörde de flesta politikområden.I hälso- och sjukvård menar Clinton att den omedelbart måste göras generell och tillgänglig för alla medan Obama pekar på att det är snarare vården kostnad för den enskilde som är problemet snarare än otillgänglighet.

I sak är förstås kandidaterna tämligen lika i sin politik. Det som skiljer är omfånget i deras målsättningarna. Hillary har en mer modest agenda som handlar om att förändra amerikansk politik. Obama vill därutöver förändra den amerikanska mentaliteten. I exemplevis Irkafrågan säger Obmama att han vill förändra den mentalitet som försatte USA i den prekära situationen. Amerikaner måste sluta vara rädda för det som är annorlunda.

Som många påpekar var tonen i debatten vänlig och försonlig(tam enligt vissa). En hel del demokrater har antagligen påpekat vem som är den egentliga fienden – republikanerna. Obama sa bland annat: ”I was friends with Hillary Clinton before we started this campaign. I will be friends with Hillary Clinton after this campaign is over,”.

Att utse en vinnar är omöjligt. De är bägge två super professionella. Givetvis kommer jag att förutspå en vinnare före Super Tisdagen, förhoppningsvis på Söndag. Kanske jag till och med avslöjar vem jag själv håller på…

Se även liknande inlägg:

Ø      Därför vann Hillary

Ø      Mrs Clinton – you actually did it! 

Ø      Oliiiidligt spännande I New Hampshire(Inklusive Hörsings Primärvalsskola) 

Ø      Barack ’N’ Roll versus Clinton i tårar

Ø      Jag stödjer Edwards i Primärvalen…?

Andra bloggar intressant om: Obama, Clinton, hillary, USA, primärvalen, slutdebatt, demokraterna,Kodak
 

En kommentar

  1. nas · februari 1, 2008

    Ron Paul är USAs enda val. Youtuba Ron Paul meets the press, oerhört intressant man och fortfarande med i spelet, oavsett hur mycket media (inklusive svensk) ignorerar honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s