Ska verkligen ungdomarna behöva dömas?

Ska ungdomarna verkligen behöva stå ut med en rättegång efter allt det traumatiska som har skett i Rödeby?En av deras kamrater är för alltid bort. Borde inte det viktiga vara att fokusera på den vuxna mannens illdåd?

Nej, så kan man nog inte resonera även om man inte får glömma proportionerna i sammanhanget. Tvärtom är det väldigt viktigt att hela historien får en gedigen genomlysning och att också ungdomarna får ta sitt straff.

Det råder ingen tvekan om att de gjort sig skyldiga till en rad övergrepp av såväl fysisk som psykisk karaktär. Den skjutna 17-åringen har i förhör också erkänt det. Rubriceringen hemfridsbrott är denne inte helt bekväm med enligt Svd.

Möjligen är det olyckligt att den ena rättegången inte hunnit avslutas innan den andra börjar. Varje rättegång är historia för sig själv och blandas inte med fördel ihop med en annan.

Rättegången förväntas börja om ungefär två veckor.

Tidigare inlägg i ämnet:

Andra bloggar intressant om: Rödeby, rödebygänget,

 rödebyrättegången

Annonser

13 kommentarer

 1. jimmy · februari 15, 2008

  Stå ut med en rättegång? Det daltas för mycket med ungdomar som klarar sig undan med ALLT med endast en klapp på axeln. Om det inte daltades så förbannt hade det där som hände i Rödeby säkert aldrig behövt inträffa.

 2. Peter · februari 15, 2008

  Jag tycker ungdomsgänget har sig själva att skylla, jag kan inte känna med dem. Det tragiska är ju att samhället inte reagerat mot detta i tidigt stadium. Var är ungdomsgängets föräldrar? Att en ung människa dör i detta är ju tragiskt det med, men han visste vad han höll på med, han var ju dock inte ett spädbarn. Jag kan förstå pappan i ett skarpt läge som detta han försvarade bara sitt och de sina. Vilken skulle inte göra det? Tycker pappan ska frikännas helt och hållet, samhället har länge nonchalerat detta psykiska och fysiska våld dennna familj fått utstå. Pappan kommer för all framtid att få bära detta alla andra inblandade med. FRIKÄNN honom genast och försätt honom på fri fot.

 3. dr.jacob · februari 15, 2008

  ungdomarna som attackerade och trakasserat familjen måste ju givetvis avlivas före jul som christer pettersson sa om som han kallade henni lögntruterskan lisbeth palmes felaktiga vittnesmål!pappan som i självförsvar skjutit 2 pers och räddat sin sons och antagligen hela sin familjs liv borde ju tamejfan ha svenska dagbladets bragdmedalj!
  jag och mina arbetskamrater (10 stycken) kan ju inte av en slump ha samma uppfattning!
  Svensson ryck upp dig gör som pappan om du känner dig hotad du vet ej vad ynglingrana med mopparna utanför huset kan ta sig till,knyt inte näven i byxfickan,agera direkt,får man in första slaget har man alltid störst chans att överleva!!!

  medborgare av rang

  mvh dr.jacob Blitzkrieg

 4. Håkan · februari 15, 2008

  Är man så pass gammal som 15-17 år och inte förstår att man
  gör andra illa när man beter sig på det sätt som dessa ungdomar gjort, då har man ingen rätt till medlidande. Vad
  gjorde deras föräldrar ? Hela bygden visste ju om att de trakasserade till höger och vänster. Vad som idag saknas är
  civilkurage, vilket tyvärr är väldigt jobbigt att ha när man är omgiven av en massa ‘filttofflor’ som skall dalta
  och ömka alla dessa som det är så synd om och som hamnat på
  samhällets skuggsida.

 5. Jonas · februari 15, 2008

  Nä, jag tycker också att de ska få sina straff och en hård rättegång. Om man inte ser det juridiskt, utan tittar på vad som utlöser vad så är det ju ynglingarna som har haft ihjäl sin egen kompis.
  De straff som ungdomarna förmodligen får är ingenting jämfört med vad de ställ till med. De har förstört sina och en hel familjs liv, dessutom har de sett till att få sin kompis skjuten.

 6. PappaBjorn · februari 15, 2008

  Varför ska pappan bli syndabocken för? Han försvarande bara sin familj..Sluta dalta med ungdomarna. Dom borde få livstidsfängelse istället.

  Det var ju trots allt ”mopedgänget” som startade allt..

 7. Ping: Top Posts « WordPress.com
 8. Alexandra · februari 16, 2008

  Självklart måste ungdomarna dömas för det dem har gjort. Just nu verkar alla ungdomar komma undan precis med vad som helst nu för tiden och så kan det inte vara. När man är i den åldern borde man veta vad som är rätt och fel.
  Jag undrar var föräldrarna till ungdomarna höll på med som inte märkte det eller hade koll på sina barn.
  Det finns inte bara en syndabock i fallet utan flera. och ungdomarna är mer syndabock än vad pappan är som ville försvara sin familj.

 9. Claes · februari 16, 2008

  Klart dom ska ! Vi måste nån gång sätta stop för allt j-la bus å låta ungdomarna ta eget ansvar ! Ja tycker föräldrarna i Sverige e så j-la tama – vi skyller på skolan el andra men absolut inte på ungdomarna el oss själva (föräldrar) – alla andra har fel.
  Fasen – när ska föräldrarna ta sitt ansvar å kolla va fasen deras ungar gör igentligen på kvällar å nätter !?
  Va dessa ungdomar gjorde å har gjort är inte speciellt trevligt el humant – varför då tycka synd om dom ? Är det så vi vill att samhället ska va ? Tracka folk , stjäl , råna el lev rövare å du skall gå fri – ä dä rätt?
  Skärpning Svenska folket – det kan även drabba vem som helst – skulle ni finna er i detta ?

 10. Olaus · februari 16, 2008

  Hur kan det komma sig att ungdomarna tilläts vittna under ed under rättegången mot pappan som försvarade sin familj?

  Ungdomarna var ju part i målet.
  Har inte ett rättegångsfel begåtts?
  Olaus

 11. Niklas · februari 16, 2008

  Men herregud! Jag blir mörkrädd av Dr Jacobs inlägg.. hoppas verkligen att du skriver detta för att provocera annars bör du nog söka hjälp om du på fullaste allvar tycker att man ska ha rätt till att skjuta ihjäl ett barn.. ja för det är precis vad man är när man är 15 år!! I just detta fallet var det en ren och skär avrättning! I och med detta så är det inte nödvärn som vissa inte tycks förstå. Hade pappan slutat skjuta efter första skotten så KANSKE han hade klarat sig.. Men att efter att pojkarna ligger ner på marken och sen gå fram för att ”avsluta jobbet” är inget annat än avrättning! Sen får man ju tycka vad man vill om det ynglen har gjort och jag försvarar inte dem på något sätt. Som Claes skriver så ska vi givetvis ta tag i det växande problemet som ungdomarna ställer till med men att som Doktorn föreslår att vi ska slå första slaget är nog inte rätt lösning! Som sagt.. blir mörkrädd! Hade nog tur som var en busunge på 80-talet.. annars hade man kanske blivit skjuten om man pallat äpplen hos Dr Jacob.

 12. En litet mer ansvarig ungdom · februari 26, 2008

  Kan inte påstå att jag som skattebetalare vill betala för att dom här ungomarna ska få vård eller något sådant. Enligt mig har dom försatt sin chans till att bo i vårat samhälle. Tycker att vi istället för att lägga pengar på dom som ändå kommer slösas bort av dom, kan vi ge pengarna till bättre behövande(tex invånare i Afrika). Jag hoppas verkligen att alla i ”mopedgänget” åker in i fängelse där dom hör hemma och ser fram emot att den stackars pappan som har fått utstå hot under flera år blir frikänd.

  Jag kan hålla med Joakim Hörsing att det är synd att ungdomarna ska behöva stå ut med en lång rättegång. Det märks ganska fort att dom alla gjort sig skyldiga till tillräckligt grova brott för att slänga in dom alla i fängelse. Men joakim, har du nu inte glömt att det måste varit mycket jobbigare för den familjen som fått utstå under flera års tid trakasserier från det här mopedgänget?

  dock lite läskigt alla som drar ungdomar över en kant. Alla ungdomar beter sig inte såhär. Stämmer dock att vi i vårat samhälle förväntar oss att staten ska ta hand om många saker som vi egentligen borde vara ansvariga för.

 13. R conradsson · april 25, 2008

  JAJAMENSAN! Det är hög tid att folk, UNGA som GAMMLA tar ansvar för sina egna handlingar. Nu slog någon tillbaka från underläge och jag är inte missnöjd med det. hoppas bara nu att några elaka männinskor kan ta till sig att det inte fungerar att trycka ned människor utan att man riskerar reprisalier. jag tycker inte synd om varken pojkarna eller deras familjer, hade dom fått en vettig uppfostran och att någon hållit lite koll på dom hade detta aldrig hänt. Däremot hoppas jag att ”Pappan” får en lindrig dom. Han har ställt upp för sin familj som troligen få skulle göra idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s