Regeringen ORÄTTVISA prestationsbonus inom SFI

Regeringen kommer idag med sitt förslag om hur man ska rycka upp SFI-utbildningen. Bra, det är inte en dag för tidigt. Kompetensutveckling för sfi-lärare, tydliga målsättningar, inspektion och utvärdering är alla goda ingredienser som behövs för att öka kvaliteten på utbildningen. Sfi har en central roll för integrationen.

Det finns dock en del solk i bägaren. En prestationbonus för de som lyckas nå målsättningar i tid och en bortre gräns om tre år gynnar givetvis högutbildade invandrare från den indoeuropeiska språkgruppen och missgynnar lågutbildade från helt främmande språkgrupper, t. ex semitiska invandrare.

De som mest behöver språkstöd riskerar att drabbas. I grunden ligger alliansens ideologiska utgångspunkt att människor i allmänhet varken vill eller har lust att lära sig. Piska och morot och klassisk betingning är regeringens genomgående melodi.

Andra bloggar intressant om: sfi, integration, regeringen, språkinlärning

Annonser

2 kommentarer

 1. populisten · februari 18, 2008

  ”Piska och morot och klassisk betingning är regeringens genomgående melodi.”

  Den deprimerande sanningen är dessutom att det är piskan som fungerar bäst av dessa två. Sådan är tyvärr människan. Bäst fungerar dock genuin inre motivation, men det är ju ganska svårt att sitta i Rosenbad och besluta om.

  Man ska nog inte underskatta signalvärdet till väljarkåren i regeringens utspel i integrationsfrågor. Både detta och begränsningsreglerna för anhöriginvandring är helt klart ämnade att mota SD i grind. Det är en hedervärd ambition i sig, om förslagen dessutom kan ge en del invandrargrupper en extra spark i baken in i samhället så är det ju fantastiskt. Man kan förståss gissa att det kommer att heta att SD lyckats få alliansen att genomföra delar av deras politik på samma sätt som det sas om Ny Demokrati. Men vad är egentligen alternativet när den nuvarande intergrationspolitiken är helt bankrutt?

  Föresten vad är det för fel med att vissa har bättre förutsättningar att få den utlovade bonusen? Sånt är ju livet hela tiden.

 2. D · februari 19, 2008

  De elever som klarar sfi-målet snabbast är som du säger elever från västvärlden och som kommit hit för att de fått jobb. De arbetar i Sverige som ingenjörer, läkare, forskare etc och jag tror de tycker en bonus är ganska töntigt med tanke på att en futtig 1000-lapp spelar föga roll med tanke på den månadslön de redan har.En analfabet däremot med noll antal skolår bakom sig kan således inte mäta sig med någon med studievana. Ändå är det tre år som gäller..för alla. Ogenomtänkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s