Akt över förnimmelse och tomhet

Människan vaknar i smärta och till ljudet av sitt eget skrik.

Hon får tröst, värme, mat och lindring.Ont och Gott. 

Lägg dig bekvämt till rätta. Du är ett medvetande som spelar på en rad sensationer; tryck, doft, smak, ljud och ljus. Inte minst det sista – människan är en ljusvarelse. Där till upptäcker du ett sjätte sinne som reflekterar de övriga. Du känner fotens tryck mot madrassen men hör också ett eko som säger att det trycker.

Grundläggande är känslan av att vara konfunderad – sensationer kommer och går och skiljer sig åt. Språket ger ekot en gestalt. Ekot från sensationerna är inte instinktivt. Instinkten är en predisponerad neurologisk reaktion – en reflex. 

Medvetandet är kopplat till sensationerna. Du är din livsvärld och inte din kropp, men kroppen är förstås en viktig del av din livsvärld. Kroppen kan definieras som den del av livsvärlden som i någon mening är bestående. Utan förändring i sensationer inklusive tanke – ekot upphör medvetandet. Utan sensorisk respons kommer medvetandet degenerera och bli mer och mer likt ett drömtillstånd för att slutligen bli mer ospecifikt än en vanlig dröm. Även drömmar har en viss sensorisk bäring.

I detta ospecifika dväljes tomheten och eventuellt tomhetens mysterium. En tomhet som präglas av den totala bortovaron av erfarenhet, sensorisk input, kategoriserande och instinkter. Finns en koppling mellan Gud och människa så finns den här, omvänt är det allt annat än här själva gudsbegreppet emanerat.

 Låt tomheten vara den omänskliga grunden varur det mänskliga i mötet med yttre betingelser formas.

Vilka är då dess lagar?

Andra bloggar intressant om: förnimmelse, sinnlighet, sinnen, sinnesintryck, medvetandet, metafysik, filosofi, Gud, människa, drömmar, dröm

7 kommentarer

  1. Tobias Struck · mars 7, 2008

    Jocke. Gud är gudlös, den gudlöse är Gud. Tomhetens lag är att det inte finns någon lag, utan bara anpassande destruktivitet och kreativitet (därmed inte sagt att det saknar giltig mening att ha en social konsensusmoral och ett ”samvete”). Bra skrivet förresten. Har du sett att jag numera är socialliberal humanist? Kolla även in min nya humorblogg: http://momanddadsavethewest.blogspot.com

  2. Ping: Akt över instinkt och känsla « Joakim Hörsing
  3. Ping: Akt över den härmande Människan « Joakim Hörsing
  4. Ping: Akt över Identitet och Ondska « Joakim Hörsing
  5. Ping: Det Kokta Äggets Sanning « Joakim Hörsing
  6. Ping: Akt över Godhet och Sanning « Joakim Hörsing
  7. Ping: Akt över det första språket | Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s