Allians på Kollision – med svenska folket!

Åter igen konstateras det i en undersökning att svenska folket inte vill ha Alliansens politik. För någon vecka sedan offentliggjordes en undersökning beställd av SKL. Där fastslås bland annat:

  • 90% föredrar ökad kvalitet inom äldreomsorg, skola och hälso- och sjukvård framför sänkt skatt
  • 85% kan tänka sig högre skatter för att stärka kvaliteten i en sjukvård för alla
  • 83% för motsvarande inom äldreomsorgen
  • 79% för motsvarande inom skolan
  • 69% för motsvarande inom barnomsorgen

Givetvis kan man inte dra slutsatsen att alla dessa verkligen är beredda till just detta. Det är lätt att säga, men när det verkligen gäller… Vad man däremot ganska säkert kan säga är det inte finns en majoritet för det omfattande systemskifte som nu äger rum.

Idag skriver så tidningarna om SEKOS undersökning om svenskarnas attityder till de statliga bolagen som regeringen med friskt humör tänker sig sälja ut. Även häer visar det sig att man inte har folket på sin sida. Posten, apoteket och SJ ska alltjämt ägas av staten om folket får bestämma. När man explicit frågar om de bolag som står på regeringens säljlista minskar stödet ganska mycket, men sammantaget är svenska folkets förtroende för regeringen utförsäljningspolitik låg. Blott 16% har förtroende för regeringen i denna fråga!!

En bloggare som argumenterar för utförsäljning och att svenska folket har fel i sin uppfattning är Politik, Funderingar och Foton. Några saker som där framkommer vill jag kommenter:

  • Bloggen säger att Telverket respektive Telias priser på mobilsamtal är ett bevis på att monopol leder till högre priser och en privatisering sänker desamma. Här kan man säga att det är ganska orättvist att jämföra en prisbildning i ett teknologiskifte med priserna i en mogen marknad decennier senare.  Ungefär som att jänmför en nedlagd elektronik firma som sålde platttv för 3 år sedan med dagens kedjor.
  • Bloggen tror att Apotekets priser kan sjunka om marknaden avregleras. Det borgligt styrda SKL dissar en sådan idé fullständigt. Sverige har både de bästa vinstmarginalerna och de lägsta priserna i kundled i världen. En OECD rapport härldeder dettta exklusivt till monopolet.
  • Posten har blivit sämre och sämre…. Har den? Annorlunda kanske, men inte sämre. Det finns inte postkontor, men väl ställen att hämta sin post på och så vitt jag vet kommer breven fram överallt i vårt avlånga land. Om en avreglering kan garantera att inga vita fläckar uppstår är oklart skulle jag vilja säga.

En än mer slängig argumentation står Badland Hyena för, läs här

Andra bloggar intressant om: utförsäljningar, monopol, apoteket, posten, telia, Mats Odell, regeringen, politik, statliga bolag, alliansen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s