”En grön vision får en kropp”

”En grön vision får en kropp”, så utomordentligt slagfärdigt avslutade Maria Wetterstrand miljöpartiets kongress i Östersund. Det är precis det som miljöpartiet, ett politiskt parti, handlar om – att ge gröna idéer och visioner en realpolitisk kropp av framkomliga förslag. Miljöpartiet är inte en tankesmedja, däremot har vi en sådan, men vi är inte det utan ett politiskt part.

Ganska många av mp’s interna konflikter bygger på att man antingen missförstått denna distinktion helt eller har ganska skilda tolkningar över vart gränslinjen går.

När det gäller Medborgarlön kan man inte säga att det är en vision som nu fått en kropp i ett konkret förslag om trygghetssystemens utformning. Som vision är den och har alltid varit förfelad. Förslaget är snarare en transformation av en grön vilja att förenkla för människor inte minst de mest utsatta. Även på det här området ligger vi nu Steget före….

Att första steget nu är taget för att slopa utträdeskravet om EU i partiprogrammet är en förutsättning för att ge de gröna idéerna en större möjlighet att få en kropp i EU. Äntligen kan vi fokusera helt på att tillsammans med andra gröna partier i Europa göra EU bättre, kanske till och med riktigt bra…

Kongressen har varit mycket upplyftande. Många kloka inriktningsbeslut, två språkrör i toppform, en mycket kompetens partistyrelsen och en fantastisk bunt kongressdeltagare som insprierade kan gå hem och sätta fart på den växande gröna rörelsen.

Vi är på G och vi kommer att vinna!!

Andra bloggar intressant om: miljöpartiet, miljöpartiets kongress, medborgarlön, EU

Annonser

En kommentar

  1. Patrik (f.d. Putte fnask) · maj 27, 2008

    Jag tror Miljöpartiet stàr inför ganska existentiella problem under dom närmaste àren.
    Man har alltid vilja framföra sig som ett tredje alternativ, i jämföresle med den traditionella höger-vänstern. Vi vet alla idag att detta inte är sant. Mig personligen tycker jag att det är synd, dà jag själv är marknadsliberal, att miljöpartiet alltid har smusslat med vänstern. Slutsattsen är sàdeles att miljöpartiet inte sà värst skilljer sig fràn den traditionella vänster (även om ett tappert försök gjorts vid förrförra valet att gà in pà en högerbana).
    Det andra är att medvetenheten om miljön har idag tagits àt av samtliga partier. Det som i fràn början var den personliga ”touchen” för Miljöpartiet, har blivit det för alla partier, varesig till höger eller till vänster. Grön politik, hàllbar utveckling etc etc. hittar man i alla politikers valmanifest och partiprogram.
    Sà som jag ser det kommer sàdeles framtiden att vara tuff för miljöpartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s