Så klagas det på skolmaten igen…!

Läser på Aftonbladet att Bert Karlsson rasar över den dåliga skolmaten och det gör man ju lite till mans titt som tätt. Tydligen har ett danskt laboratorium undersökt skolmaten och konstaterat att den näringsmässigt är sämre än kattmat.

Som förälder och före detta skolpolitiker kan jag bekräfta att skolmaten inte håller särskilt hög kvalitetet. Det samma gäller för maten i äldreomsorgen och förskräckligt nog också på våra sjukhus.

Problemet är dåliga råvaror, långa transporter och gigantiska centraliserade storkök. Skälet till detta är en vilja att pressa priset för den offentligt serverade maten. Samtidigt vet vi matens stora betydelse för koncentrationen i skolan, vitaliteten på ålderns höst och för ett snabbt tillfrisknande från sjukdom.

Det är självklart dags att börja prioritera maten. Vi gör det genom att föra födan närmare de som av födan skall födas. Det görs genom att:

 • Köpa närodlat och närproducerat
 • Använda en större andel ekologiska livsmedel
 • Tillaga maten på plats och anställa kockar.
 • Involvera matgästerna i tillagningen.
 • Vara mer flexibel när det gäller ansvaret för distrubution av livsmedel. Personal, brukare, anhöriga och lokal samhälle kan bidra med kvalitetsråvaror.

Det kommer förstås, i alla fall initialt, att innebära en avsevärd merkostnad för maten. För samhällsekonomin i stort och för den individuella livskvaliteten blir det rena vinsten.

Andra bloggar intressant om: skolmat, äldreomsorg, sjukvård, mat, hälsa, livskvalitet

Annonser

4 kommentarer

 1. rormok · oktober 7, 2008

  Väl sagt.
  Vissa saker måste få kosta. Man vinner så mycket på den investeringen.

 2. Josef Boberg · oktober 7, 2008

  Hmmm… – Joakim – Allt är möjligt ! – så det går nog att fixa till så att wårt käk blir åt hållet lite – för att ej säga myyycket bättre också, troligast… 🙂

 3. FRU NILSSON · oktober 13, 2008

  Problemet ligger hos föräldrarna!Redan på 70-talet när mina barn gick i skolan,var det många föräldrar som trodde att skolmåltiden var det enda (för utom frukost och någon smörgås på kvällen)de behövde.Våra barns generation fick aldrig lära sig laga mat.Så det är därför inte förvånande att DERAS barn (våra barnbarn)nu får växa upp med skräpmat som hamburgare-pizza-mamma scans köttbullar etc.Dom få som vet hur man lagar näringsrik och nyttig mat,skyller på tidsbrist mm.Det handlar om PLANERING och ORGANISERING.All skitmat som åker jorden runt innan den hamnar på vårt bord,handlar bara om vinst intressen.Det är både bedrägligt och rakt igenom sorgligt,att våra folkvalda tysta tittar på,när man tvingar barnen (VÅR FRAMTID) att äta denna både äckliga och farliga smörja.Bra att man sänder programmet matakuten på tv4.

 4. Henrik · november 5, 2008

  Vi skulle slippa en del sjukdomar om vi slapp industrimaten. Jag hoppas att matakuten får makthavare att börja agera för bättre mat till både barn och äldre. Att servera kräm till äldre borde vara brottsligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s