Börskraschen:Ekonomi ÄR psykologi!

Den finansiella krisen och de allmänna börshaverierna rullar på och fortlöper. I den enkla analysen är det lätt att se att allt handlar om psykologi. Krisens ärkeänglar heter Girighet och Rädsla och de skjuter sina pilar med aldrig Amors frenesi. Den Ängel som heter Tillit har fått sig en allvarlig törn.

Med införandet av komplicerade derivat, warranter och optioner är det lätt att kalla dessa för konstruerade fiktioner, liksom till skillnad från en hårklippning, en hundralapp, en guldklimp och en schysst inarbetad timme i verkstadsindustrin. I själva verket och om det överhuvudtaget finns en skillnad, så är det en gradskillnad.

Ekonomi är psykologi och psykologi är lika verkligt som något annat. Guld skulle bli värdelöst över en natt om alla plötsligt tyckte att det var värdelöst och alla var övertygade om att detta nya anti-guld tillstånd skulle vara för alltid.  Varför tror vi inte det? Jo, eftersom den mänskliga naturen tycks värdesätta vackra föremål och glimmande guldföremål har alltid hört till just detta. En realitet, kanske inte i filosofisk mening, men i psykologisk.

Andra psykologiska realiteter är girighet, tillit, rädsla och förtroende. Det finns inget som talar för att detta skulle ändras. Vad vi måste göra är att bygga samhällssystem som stimulerar en del av detta och dämpar annnat.

Att säga att människor är korkade och bara agerar efter psykologiska impulser är som att säga att ekonomin borde klara sig utan människor. Vi är människor!

Andra bloggar intressant om: finanskrisen, börskrasch, psykologi, ekonomi

Media: Svd, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, AB, AB, AB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s