Ca 2000 000 000 000 kronor – USA’s enorma skuld

USA’s statsskuld uppgår till ofattbara 450 miljarder dollar. Det är ungefär en tredubbling sedan förra året. Inkluderas görs förvisso krispaketet till Wall Street, men ändå…..

Näst budgetår kalkyleras ett underskott på ytterligare 30 miljarder. Huruvida Obamas spenderbyxor finns med i beräkningen tar jag för osannolikt då hans företagspaket ligger på en sisådär 1000 miljarder.

För inte så länge sedan spekulerade DN om vi nu ser början på en ny era där USA’s ekonomiska makt radikalt minskas. Blogge Bloggelito gick längre och föreslog Västvärldens fall.

Själv har jag väl i finanskrisen försökt utkristalisera det fundamentala problemet i att ha en ekonomi som bygger på ständigt ökande konsumtion och ständiga försök att underblåsa en sådan utveckling. Sanningen är att detta paradigm är så starkt att ingen på allvar ifrågarsätter det. Kritiker finns det naturligtvis gottt om, men att verkligen komma med ett alternativ som också innehåller en realistisk strategi är det egentligen ingen som har förmått. Förmodligen skulle sådana forskningsprojekt ganska kvickt avfärdas och avslås.

En inte allt för vild gissning är att nattens debatt mellan McCain och Obama inte kommer att adressera dessa större frågor…annat än i republikanska kandidatens monotona upprepning av frasen ”Cut spending”. Taget på totalen är det dock precis det vi måste göra även om vägen dit är i det närmaste outgrundlig.

Andra bloggar intressant om: världsekonomin, ekonomi, USA, statsskuld, underskott, Obama, McCain, nyordning, undergång, konsumtion, konsumtionskritik

2 kommentarer

 1. Bloggaren KAS · oktober 15, 2008

  Budgetunderskottet enbart för för i år är större än ”450 miljarder dollar.”

  US statsskuld är narmare 11 biljoner dollar om man räknar in räddningspaketet på 700 miljarder dollar.

  Så rätt skall vara 77 000 000 000 000 vid en växelkurs på 7 kr och inte 2 000 000 000 000 som Du anger.

  Bloggaren KAS

 2. Göran Johansson · oktober 16, 2008

  Det är svårt med siffror, de flesta har ingen aning om vad de innebär. Inte konstigt det blir finanskris när någon inser hur det egentligen förhåller sig med t ex bankers utlåning. Och gissa om det bli värre om folk skulle fatta hur illa ute USA är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s