Oppositions helvetet

Att vara i politisk opposition är inte alltid så roligt, särskilt när det är dags att skriva en budget eller finansplan. Det finns två grundläggande förhållningssätt vilka båda har sina speciella egenheter och problem. Man kan antingen föra en ideologisk politik och lägga en ideologisk budget eller föra en realistisk politik och lägga en realistisk budget.

Den förra kännetecknas av att man blir nedröstad och fortsätter bygga på sitt luftslott. Den senare kännetecknas av att man blir nedröstad och tvingas börja om….igen och igen.

Svårigheterna med bägge förhållningsätten förvärras osvikligen ju längre in i mandat perioden man kommer.

Charmen med en ideologisk budget är att den är ett uttryck för det partis värderingar man företräder. Fördelen är att då i samband med budgeten eller något annat viktigt beslut får tillfälle att inför väljare och medborgare förmedla dessa värden och övertygelser. Gränsdragningen är dock svår. Jag vet fullmäktige grupper som bygger sin budget på att det egna partiets statsbudget gäller och som givetvis bygger på att egna budgetar år efterår vunnit gehör. ”Hade regeringen satsat mer på vuxenutbildningen så hade socialbudgeten inte belastats….”. Nackdelen är förstås att man alltmer kommer att fjärma sig från verkligheten och givetvis få allt svårare att ta över den dag man faktiskt återerövrar makten.

Vilket då är fördelen med den andra modellen. Nackdelen är förstås den vanmakt man känner över att hela tiden behöva respondera på en verklighet som någon annan genom en outsägligt korkad politik ställt till med. Att tvingas ha synpunkter på en kravspecifikation i en upphandling som man inte bara tycker är ideologisk felaktig utan även ogenomtänkt och förhastad är ingen rolig historia.

Sådant är dock oppositions helvetet.

(jag är förstås en realos snubbe om någon skulle tvivla på det…)

Andra bloggar intressant om: politik, opposition, majoritet, demokrati, ideologi, realpolitik, luftslott, budget, finansplan

4 kommentarer

 1. Populisten · oktober 21, 2008

  Varför bemöda sig med budgetarbete alls i opposition? Frågan är allvarligt menad och jag tror att svensk politik skulle må bra om den och andra ställdes för att komma fram till en mer konstruktiv oppositionsroll (oavsett vem som innehar den). Konstruktiv i så motto att den bidrar till landets väl och ve inte att den i sig skapar något eget.

  In liten reflektion bara: Intressant att du skriver ”återerövrar makten”. Så alliansen har den bara till låns? Du tänkte säkert inget särskilt då du skrev det, men för mig känns formuleringen som ett tydligt tecken på att man är på väg in i en klassisk socialdemokratisk politisk världsbild. Kanske börjar allt samarbete sätta sina spår?

  För övrigt anser jag att FRA-lagen bör rivas upp!

 2. joakimhorsing · oktober 21, 2008

  Nej, inlägget var skrivet utifrån en kommunal horisont och det var den makten jag syftade på. I många kommuner och landsting har vi suttit vid makten men är nu i opposition.
  I mitt eget fall handlade det om Lanmdstinget i östergötland.

  Jag är intresserad av hur du ser på konstruktiv opposition…

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 3. Populisten · oktober 21, 2008

  Du vet ju bäst vad du tänkte då du skrev återerövrar. Det är liten mening i att fortsätta den diskussionen.

  Väsentligare är detta med konstruktiv opposition. Färgad av mitt dagliga värv i privata näringslivet är min grundtes att man bör undvika aktiviteter som inte ger ökat värde för ”kunden”. I politikens fall är kunderna väljarna. Vad ger det väljarna för värde med ”oppositionsbudgetar”? De är ju bara på lek även då de är det du kallar realistiska eftersom de aldrig kommer att genomföras (det du kallar ideologiska kan vi lämna därhän, men för skoj skull kan man ju fundera på hur Högerpartiets statsskuggbudget skulle sett ut i slutet på 60-talet efter över 35 år i opposition om de utgått från hur de skulle ha styrt landet sedan Arvid Lindmans tid). Kanske tänker oppositionspolitiker att någon läser dessa budgetar, men det gör inte ens en väldigt politiskt intresserad väljare som jag. Kanske att det behövs för att kunna lägga egna förslag, men spelar ens det någon roll? Allt detta är ju bara på låtsas.

  Nej, jag tror att det viktigaste en opposition kan göra är att vara djävulens advokat och granska den politiska majoriteten. Hitta skattepengar som används ineffektivt och klaga på det. Ta ideologisk strid i sakfrågor, men lägg inga egna förslag om det inte finns chans att vinna över några röster så att förslaget vinner. På så sätt kommer opposotionen dels att kunna dra fram dåliga sidor hos de regerande (vilket borde vara i oppositionens intresse) men också vässa den genomförda politiken. När valår närmar sig kan dock budgetarbete vara viktigt igen för att vara beredd att ta över. Men först då.

  Hälsningar
  Populisten

 4. Populisten · oktober 22, 2008

  En tanke slog mig efter att jag skrivit ovanstående kommentar: budgettaksdebatten som blåssade upp under förra veckans partiledardebatterande är ett exempel på hur löjeväckande det är med oppositionsbudgetar.

  Å ena sidan har Socialdemokraterna lagt ett budgetförslag som överskrider utgiftstaket vilket regeringssidan attakerar dem för.

  Å andra sidan är sossarnas försvar att det hade satt ett högre utgiftstak om de varit i regeringsställning en någorlunda rimlig invändning.

  Rimligast vore att de konstaterade att de inte är i regeringsställning och därmed slipper budgetjobbet.

  En annan invändning är för övrigt att budgetförslag från enskilda oppositionspartier är ointressanta helt enkelt eftersom man vet att en riktig budget kommer till efter förhandlingar mellan flera partier.

  Hälsningar
  Populisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s