Hurra för Morians naivism!

Jag har ägnat en stund åt att surfa runt på svenska bloggar angående stridigheterna på Gaza och måste säga att jag blir en smula beklämd över den bombastiskt polariserade tonläget.

Blir dock lite gladare över ett mer nyanserat inlägg av Joans Morian. Jag delar hans grundläggande sympati med det palestinska folket liksom hans naiva förhoppning:

”Och jag vet att jag må låta naiv, men jag tror inte att det finns någon annan lösning än att Israel måste öppna sina gränser och sluta behandla palestinier som terrorister. Om en bråkdel av de resurser man satsat på militära ”lösningar” i stället lagts på generösa ekonomiska bistånd som skulle ha gett palestinier en reell möjlighet att bygga upp en välfungerade infrastruktur och en ekonomi där människor kunnat tjäna sina egna pengar så hade rimligen rekryteringsunderlaget för självmordsbombare och annan terrorism minskat drastiskt.”

Hur ska vi någonsin kunna tro på fred när inte ens vi så långt ifrån krigets fasor kan förhålla oss en smula nyanserade och inta en försonande hållning?

Några skräckexempel i bloggosfären: Fredrik Axelsson, Jinge

Problemet med vänsterbloggarna är en brist på förståelse av Israels utsatthet och historiska kontext. Högernbloggarnas, etter värre, problem är att man inte inser vem som bär huvudansvaret – Israel. Vänsterbloggarnas åter att skuldfrågan kanske inte är det centrala och att även en liten del av ett ansvar ändå är ett ansvar för stridsyxor ännu ej begravda. Sydafrika är ett bra exempel på dylik vidsynthet där de med minst ansvar jordfäste gamla konflikter och övergrepp. Givetvis inte helt parallellt men ändå…

Hamas är en företeelse som särskilt högerbloggare har väldigt svårt att förhålla sig nyanserat till. Givetvis är det precis som bloggen Utsikt från höjden skriver:

”För det är så att det går att stödja Hamas väpnade kamp mot Israels ockupation (och kritisera dem för deras övergrepp) samtidigt som man inte vill se dem i maktposition i ett framtida Palestina.

Men liksom indierna har rätt att välja hinduextremister, amerikaner har rätt att välja kristna fundamentalister och österrikare har rätt att välja rasister har palestinier rätt att välja islamister att styra. Och eftersom världen har isolerat Hamas och Israel har isolerat Gaza finns det inget annat motstånd att tala om.”

Att tillägga så är det givetvis möjligt att blott ha förståelse för Hamas väpnade kamp snarare än att ”stödja”  den, vilket ligger närmare min pacifistiska inställning.

Vänsterbloggar verkar ideligen glömma att det inte var Israel som startade sexdagarskriget.  Högerbloggar glömmer lika ofta att Israel är en illegal ockupationsmakt. Vänsterbloggare tenderar att föneka hur cyniskt palestinierna använts i ett storpolitiskt arabiskt maktspel. Högerbloggare hur systematiskt Israels förtyck och bosättningspolitik verkat under årtiondena.

Mina sympatier går till det palestinska folket och till befolkningen på Gaza. Det helvete de lever i är antagligen bortom all föreställningsförmåga.

Andra bloggar intressant om: , , , , , , , , , Jonas Morian

3 kommentarer

 1. Jonas Morian · januari 14, 2009

  Tack för vänliga ord.

 2. bjorn · januari 15, 2009

  USA frihet från förtryck
  vetenskap= arbetsbörda, hjärnskada, änglar, religion/sekt, tankekontroll/kommunism
  Jfr analogi med vetenskap (USA menat Star Trek, Moores lag/Brighton studien= elektroniken följer evolutionära lagar)
  Sen är det ju att anstränga sig (internet tex = bara blåsa väck skummet, fler am ser it än har sex och förtryckas av skitsiter)

  ang kristna
  MRI= frekvens av brott (täckmantel, ulvar i fårakläder)
  Virrvarr av moral att det borde förbjudas (icke hälsosamt)
  Prästerna har döpt (emot sv grundlag) = ska ju förbjudas (behålla sin pension jfr straff för tjänstefel och frekvensbrott = arbetsmiljöbrott och lagstiftningen häri = bla stänga ner verksamhet och frekvens av brott= super, misshandlar och skyddar brottslingar, känt pedofiler och knutby-uppsala (frekvens ivärlden)
  Godhetens försvarare?

  Empirin är sån
  att det är tillåtet
  alla goda krafter måste krossa dem
  Sverige är ju det minst kristna landet i västvärlden
  ang yttrandefrihet= det ska man ju ha (american values) men inte brott
  Baldwin effekten= någongång blir alla så smarta att man inte tror på religion (star trek)

 3. slutstadium · januari 21, 2009

  Fortfarande lika bra inlägg här! Tänkte upplysa dig om att en av dina favoritbloggar, ”Slutstadium”, nu har bytt adress och finns på johanfrick.wordpress.com

  Ha det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s